Van olyan magyar kórház, ahol 2030 őszére tudnak időpontot adni

Az egészségügyi műtétekre való hosszú várakozási időről szóló hírek kapcsán a Belügyminisztérium az RTL-nek adott válaszában úgy reagált, hogy a kiugróan hosszú várólisták akkor alakulnak ki, ha a betegek ragaszkodnak egy adott kórházhoz és orvoshoz.

A Válasz Online cikke szerint Magyarországon egy térdprotézis beültetésre a leghosszabb várakozási idő jelenleg 6 év 9 hónap Szombathelyen. Szekszárdon 2027 decemberére, Veszprémben pedig 2027 októberére lehet sorra kerülni. Csípőprotézis beültetésre Szombathelyen és Szekszárdon a várakozási idő 2026 októberéig, illetve márciusáig terjed. A szürkehályogműtétek esetén már idén sorra lehet kerülni, de Kiskunhalason és Kisvárdán a várakozási idő októberig, illetve szeptemberig tart.




A Belügyminisztérium szerint az extrém hosszú várólisták akkor alakulnak ki, ha a betegek ragaszkodnak egy adott kórházhoz és orvoshoz. Ez a válasz azt sugallja, hogy a betegek választása és preferenciái befolyásolják a várakozási idő hosszát. Az orvosi ellátás elérhetőségének javítása és a várakozási idő csökkentése érdekében az egészségügyi rendszernek lehetőség szerint rugalmasabbá és hatékonyabbá kell válnia.