Egyszerre 150 rendőrt küldtek ki a csoportra amelyik katonai felfegyverkezést jelentett be

2022 novemberében egy közösségi videómegosztó portálon felkerült egy videó, melyben egy csoport bejelentette, hogy létrehozzák a Szkíta Magyarországot, és elindítják a nemzeti szabad katonai erők felfegyverzését. Kijelentették, hogy tervezik a volt és jelenlegi kormánytagok letartóztatását, valamint a magyar rendőrség lefegyverzését és a katonaság átállítását, ha ellenállást tanúsítanak.

A Police.hu tájékoztatása szerint a KR NNI az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása előkészülete miatt eljárást indított az ügyben. A szervezet tagjait azonosították, és kedden hajnalban elfogták. Mivel fennállt a fegyveres jelenlét lehetősége, az NNI a Terrorelhárítási Központot (TEK) kérte fel a rajtaütések végrehajtására. A felszámolást egyszerre hajtották végre.


Veszprém, Pest, Zala, Bács-Kiskun megyében és Budapesten közel 150 rendőr 10 helyszínen tartott elfogásokat és kutatásokat. Összesen 11 embert érintett az intézkedés, közülük nyolcat (hét férfit és egy nőt) gyanúsítottként hallgattak ki, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek.

A rendőrség kiemelte a társaság elszántságát, amelyet a kutatások során éles maroklőfegyverek, lőszerek, AK gépkarabély, gáz- és riasztófegyverek, valamint gumilövedékes és légfegyverek lefoglalása is bizonyított. Az elszállított tárgyak között olyan dokumentumok és iratok is szerepelnek, amelyek a magyar állam létezését tagadják, valamint a Szkíta Magyarország nevű szervezethez kapcsolódnak. Az NNI szakértői vizsgálatnak veti alá ezeket a bizonyítékokat.

A lefoglalt anyagok között találhatók olyan dokumentumok is, amelyeket a társaság tagjainak állítottak ki, mint személyazonosító igazolványok, forgalmi engedélyek és diplomáciai mentességet igazoló papírok. A rendőrség további bizonyítékok beszerzése érdekében lefoglalta a szervezet tagjainak informatikai eszközeit és elektronikus adatait is.




A KSH népszámlálási adatai szerint Magyarországon 2439-en vallják magukat szkítának, akik azt állítják, hogy a szkíta nyelvet a "nemzetiségi, anyanyelvi, családi, baráti közösségben használják".