Áder Jánosnak is előkerült egy kínos kegyelmi ügye, ráadásul nem árulnak el részleteket személyes adatokra hivatkozva

Áder Jánosnak is volt egy kínos elnöki kegyelmi botránya, azóta is bőszen hallgat róla

Az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi személyes adatokra hivatkozva nem árul el részleteket.

Áder Jánosnak is volt egy botrányos kegyelmi döntése, a korrupció miatt elítélt volt balmazújvárosi polgármestert , Veres Margitot mentette meg öt év börtöntől, ám ő sem közli az indokait. Ráadásul az Igazságügyi Minisztérium bűnügyi személyes adatokra hivatkozva nem árul el részleteket a kegyelmi ügyekben megfogalmazott minisztériumi álláspontról – írja a 24.hu.

Áder János közvetlenül a második elnöki mandátuma 2022. májusi lejárta előtt kegyelmezett meg a volt polgármesternek, akinek viselkedése az elítélése után mindvégig arra utalt, nem is számít arra, hogy börtönbe kell mennie. Noha a kegyelmi kérvénye önmagában nem lett volna halasztó hatályú, az Igazságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára, az azóta vesztegetés elfogadásával vádolt Völner Pál a büntetés megkezdésének elhalasztásáról határozott. A 24.hu szerint

Veres Margit elítélése óta több millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel, céget alapított és közéleti, kulturális eseményeken is részt vett.

Mivel Áder János a Veres Margitnak adott kegyelemről sosem beszélt nyilvánosan, a portál újfent megkereste őt az általa létrehozott Kék Bolygó Alapítványon keresztül, ám kérdéseire ezúttal sem kapott választ. Magyarán hiába nem tiltja semmi, Áder János nem hozza nyilvánosságra döntésének indokait azzal kapcsolatban, hogy miért adott kegyelmet egy jogerősen elítélt politikusnak.

A 24.hu közérdekű adatigényléssel fordult az Igazságügyi Minisztériumhoz, Veres Margit, valamint a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatóját fedező volt igazgatóhelyettes kegyelmi ügyével kapcsolatban is érdeklődött. A tárca azonban a portálnak azt írta,

„figyelemmel arra, hogy adatmegismerési igényét két konkrétan beazonosítható természetes személlyel kapcsolatban terjesztette elő, ezért az adatkezelés tényére vagy annak hiányára vonatkozó adat is bűnügyi személyes adatnak minősül, mely nem minősül közérdekű adatnak”.

Az Igazságügyi Minisztérium hozzátette, a köztársasági elnök kegyelmi határozataival összefüggésben közérdekű adatként az ismerhető meg, hogy az államfő az adott időszakban hány ügyben döntött, ezen belül hány ügyben adott kegyelmet, utasította el a kérelmet, vagy döntött feltételtől függően. Ezeket az adatokat az Igazságügyi Minisztérium összesítetten a honlapján közzéteszi, persze anonim módon és az indoklások nélkül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány képviseletében korábban arról beszélt, szerinte ezután jogszabályi változás nélkül is az lesz a gyakorlat, hogy nyilvánosságra hozzák a kegyelmi ügyek részleteit.

Korábban egyébként Áder János is megszólalt Novák Katalin lemondásával és az ahhoz vezető kegyelmi botránnyal kapcsolatban. Mint megírtuk, az állami rádióban azt mondta, a kegyelmi eljárás célja, hogy ha kiderülnek olyan családi, egészségi, szociális tények az elkövetőről, amelyek indokolhatják a kegyelmet, akkor ezeket az államfő mérlegelheti és kegyelmet adhat neki. Közölte, hogy nekik tíz év alatt 6210 ügyet kellett elbírálniuk, és ebből 119 esetben született pozitív döntés.

Szerinte egyébként azt látni, hogy Orbán Viktor kormányfőt bele akarják keverni a bicskei pedofilügybe, de – mint mondta – az ő államfői tisztségének tíz éve alatt egyszer sem fordult elő, hogy a miniszterelnök kérést fogalmazott volna meg, vagy akár csak kérdést intézett volna hozzá bármilyen kegyelmi ügyben. Pedig volt olyan ügy, ami megosztotta a Fidesz-frakciót, de ennek ellenére sem a képviselőcsoport, sem a kormányfő részéről, „sem senki más részéről soha semmiféle próbálkozás nem volt” – jelentette ki.