Hivatalos - Gigantikus lőszergyár érkezik Magyarországra - már alá is írták....

Magyarországi lőszergyártásról írt alá szándéknyilatkozatot az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt., valamint az olasz Beretta vállalatcsoport képviseletében a tulajdonos, Pietro Gussalli Beretta, a honvédelmi miniszter ellenjegyzésével Budapesten - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf minisztert idézve azt írták: az N7 védelmi ipari holding és az olasz Beretta vállalatcsoport közti szándéknyilatkozat aláírásával két új - a Magyar Honvédség számára nagyon fontos - lőszerfajtát is Magyarországon gyártanak majd.

A miniszter közlése szerint

a 7,62 milliméteres és a 12,7 milliméteres lőszer többek között a már jól ismert Lynx és Gidrán harcjárműveink fegyverzetéhez szükséges".

"Mindkét eszközünk gyártása Magyarországra került, nemsokára pedig már a muníció is itthon készül" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A legyártott lőszerek egy része exportra megy majd.

Az MTI nem tér ki rá, de a legyártott lőszertípusok valószínűleg a NATO-sztenderd 7,62x51 és 12,7x99-es géppuska-lőszerek lesznek. Előbbi nem összetévesztendő a 7,62x39-es Kalasnyikov-lőszerekkel és a szovjet eredetű 12,7x108 milliméteres nehézgéppuska-lőszerekkel.

Emellett korábban bejelentették, hogy nehézlőszerek gyártására kerül majd sor Várpalotán: itt 30, 120 és 155 milliméteres lőszereket gyártanak majd - ezeket a Rheinmetall közreműködésével