Az eddigi legnagyobb osztogatás jön: 200 ezer laptopot ad ajándékba a Orbán kormány

Csaknem 200 ezer laptopot osztanak szét magyar iskolások között

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb csaknem kétszázezer notebookot oszt ki a kormány az általános és középiskolákban. Ennek köszönhetően összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett korszerű számítástechnikai eszközökön.
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára csaknem 200 ezer laptop kiosztásával kapcsolatban arról beszélt, hogy miközben a családoknak 2010 előtt még amiatt kellett aggódniuk, hogy évről évre mennyivel növekszik a tankönyvcsomagok ára, addig most nemcsak könyveket, hanem laptopokat is ingyen biztosítanak a gyermekek számára – közölte az MTI.

Jelezte, a harmadik éve futó projekt mostani ütemében az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, a laptoposztás pedig a következő tanévben is folytatódik. A korszerű, érintőképernyős Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépekre hároméves garancia is jár.

Rétvári kiemelte, az okoseszközök világában különösen fontos, hogy segítséget nyújtsanak a tanároknak abban, hogy minél hatékonyabban tudják képezni a gyerekeket, és kevesebb időt kelljen az adminisztrációra fordítaniuk. A digitális eszközökön elérhető interaktív feladatok, hanganyagok, képek, filmrészletek, zenék jobban lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek elmélyíteni a tudást.

– jelentette ki Rétvári Bence, aki felidézte azt is, hogy az elmúlt években 1400 milliárd forintból 5680 óvoda- és iskolafejlesztést valósított meg a kormány.

Elmondta, hogy januártól 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés indult el Magyarországon, ami jövőre várhatóan további 21 százalékos emeléssel folytatódik, négy év alatt pedig összesen 93,5 százalékkal növeli a kormány a tanárok, tanítók és óvodapedagógusok fizetését.

Az államtitkár szerint nem szabad elfelejteni, hogy a pedagógusok béremeléséhez és a tanulói notebookok kiosztásához az Európai Unió nem járult hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság van olyan állapotban, hogy a magyar kormány teljes mértékben költségvetési forrásból ki tudja gazdálkodni a béremelés és a digitális eszközök kiosztásának költségeit, miközben háborús, szankciós időszakban vagyunk, ami Európa minden országának gazdasági nehézséget jelent.

Rétvári Bence úgy folytatta, bíznak benne, hogy az EU-s források előbb-utóbb megérkeznek Magyarországra. Szerinte nagyon sajnálatos, hogy eközben a baloldal arra büszke, hogy ha rajtúk múlna, nem érkeznének források Magyarországra.