Az év mutyija az ország egyik legszegényebb településén: Az óvodának járó pénzből jutalom a polgármesternek

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az első három leginkább hátrányos helyzetű település önkormányzatának gazdálkodását vizsgálva súlyos szabálytalanságokra bukkant. A Nyírpilis, Csenyéte és Siklósnagyfalu községek esetében a közpénzek felhasználásában és az önkormányzati működésben jelentős hiányosságokat tártak fel.

Az ellenőrzések során Csenyétén rendszerszintű problémákra derült fény, ahol az ellenőrzött kiadások és vagyonhasznosítási bevétel teljesítése szinte kivétel nélkül nem volt szabályszerű. Az önkormányzatnál hiányzott az ellenőrzés a kifizetések jogosságára és az ellenszolgáltatásokra vonatkozóan.

Ezen kívül a polgármesternek jutalmat fizettek ki az óvodának járó pénzekből, ami jelentős fedezet nélküli kiadást jelentett.


Nyírpilis és Siklósnagyfalu esetében is hasonló problémák merültek fel, ahol a gazdasági események teljesítése és elszámolása sem felelt meg az előírásoknak. Többek között a települési támogatások odaítélésénél és kifizetésénél jelentkeztek szabálytalanságok, melyek során a polgármester saját javára vagy közeli hozzátartozója részére ítélt oda támogatást.

Az ÁSZ javaslatokat fogalmazott meg a hiányosságok kijavítására, és az érintett önkormányzatoknak 30 napjuk van arra, hogy intézkedési terveket dolgozzanak ki a problémák megoldására. A jelentések nyilvánosak, és iránymutatásként szolgálnak más települések vezetői számára is a jövőbeli ellenőrzésekhez.