Bonyolódik a Schadl botrány: az egyik tanú szerint Orbán testvére háromszor is eljött hozzá

Schadl-ügy: az egyik tanú szerint Orbán Győző, a miniszterelnök testvére háromszor is eljött hozzá

A Schadl-Völner-ügyben előkerült egy vízüzemű motor, és azt a tanú szerint megtekintették volt és jelenlegi államtitkárok, valamint Süli János akkori Paks-ügyi miniszter. A férfi a bíróságon azt állította, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök testvére, Orbán Győző háromszor is elment hozzá".


A Schadl-Völner-ügy nem csak végrehajtók kinevezéseiről és állítólagos kenőpénzekről szól, vannak mellékszálai is. Az egyik ilyen a paksi ügylet, ezt kezdte el tárgyalni kedden a bíróság – ismerteti tudósításában a Telex.


A vád szerint a volt igazságügyi miniszterhelyettes és fideszes államtitkár, Völner Pál vállalta, hogy a végrehajtói kar volt elnökének, Schadl Györgynek az egyik cégére az Innovációs és Technológiai Minisztériummal kiírat egy milliárdos pályázatot, és ezt elnyerve szép pénzhez juttatják a vállalkozást. A cég papíron vízüzemű motorral kísérletezett, amely a tervek szerint a paksi atomerőműhöz szolgáltatott volna innovációt. Hiába mondták Völnernek, hogy nem is biztos, hogy működőképes ez a dolog, Varga Judit egykori miniszterhelyettese a vád szerint közölte: a pénz elnyerése után úgysem ellenőrzi ezt senki.

Völner két korábbi minisztert, az akkori innovációs és technológiai tárca vezetőjét, Palkovics Lászlót és a Paks-ügyekkel foglalkozó Süli Jánost próbálta behálózni ahhoz, hogy segítsék Schadl ötletét pályázathoz jutni.

Az ügyletben volt és jelenlegi államtitkárok nevei is felbukkannak: Kovács Pál és Steiner Attila, akik Sülihez hasonlóan személyesen tekintették meg Schadl találmányát. Őket csütörtökön hallgatja meg a bíróság.

A vízüzemű motor „feltalálója” a bíróságon azt mondta: előbb a végrehajtói kar bukott elnöke által „Gazdinak” hívott R. Róbert, majd Schadl György finanszírozta a munkáját: utóbbi egészen a letartóztatásáig adta a „fizetést ”K.-nak, készpénzben, a sofőrjén, a szintén vádlottak padján ülő M. Viktoron keresztül.

Völner Pál pedig egyszer még egy üveg vizet is átnyújtott neki, amikor kigyulladt az autó, benne a motorral. K. Szabolcs arról is beszélt, hogy volt olyan bemutatója is a találmányának, amin ott volt Völner mellett a Paks 2 bővítésért felelős egykori államtitkár, Kovács Pál, valamint Süli János tárca nélküli miniszter. Ezen a találkozón szerinte Schadl György is részt vett. Arra viszont nem emlékezett, hogy hány ilyen alkalom volt és mi hangzott el.

A tanú (K. Szabolcs) a bíróságon azt állította: Orbán Viktor miniszterelnök testvére, Orbán Győző háromszor is elment hozzá. A férfi állítása szerint egy időben felmerült, hogy eladnák a találmányt a magyar államnak, bár annyira nem „hazafiak”. Egy lehallgatott beszélgetésben pedig R. Róbert azt mondta, „Gyuri többször találkozik a miniszterelnök úrral”, mint egy Paks 2 környékén sündörgő fizikus.

Az ügy lényege: a vádirat szerint Schadl György korrupciós kapcsolatot alakított ki a volt fideszes igazságügyi államtitkárral, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 milliót. Völner Pál cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. Volt is miből, a vádak szerint ugyanis Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a korrupciós kapcsolatnak köszönhetően.

klubradio