Újabb Novák Katalin baki: kegyelmet adott egy nőnek aki titkos iratokat fényképezett le a bíróságon

Letöltendő büntetést kapott, azonban az államfő felfüggesztette a büntetését.

Novák Katalin, az egykori takarítónő, akit korábban egy bíróság takarítóként alkalmazott. Az asszonyt azért ítélték egy év tíz hónap börtönre, mert rendszeresen átnézte és lefényképezte a bírók asztalain található iratokat mobiltelefonjával. Azután mindig visszatette azokat az eredeti helyükre - derült ki a hvg.hu információiból.

A takarítónőt felvételi beszélgetésén tájékoztatták a munka bizalmi jellegéről, és esküt is kellett tennie. Feladata az volt, hogy a meg nem nevezett bíróság elnöki irodáját és az azonos szinten található helyiségeket tisztán tartsa. Bár mindent beismert a tárgyaláson, vallomást nem tett. Az elsőfokú ítéletben súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy visszaélt bizalmi pozíciójával, míg enyhítő tényezőként a beismerő nyilatkozatot és a megbánást.

Az ítélet indoklásában a bíró megjegyezte, hogy az ilyen tevékenység súlyosan megrendítheti a bíróságokba vetett közbizalmat, mivel az emberek jogosan várják el, hogy a bíróságokon lévő adatok és az ügyek adatai illetéktelenek számára ne legyenek hozzáférhetőek. Ez a cselekedet tehát jelentős mértékben alááshatja a közbizalmat.

Később az ügy a Kúriára került, ahol tavaly április 18-án tartottak tanácsülést. Bár a felülvizsgálati indítvány nem volt alapos, ekkor már tudni lehetett, hogy kegyelmet kapott. "A köztársasági elnök 2023. február 7. napján meghozott, az igazságügyi miniszter által 2023. február 9. napján ellenjegyzett KEH/443-7/2023. számú határozatával a terheltet szemben kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette" - olvasható a dokumentumban.