Elkezdik a megemelt összegű támogatás utalását a külhoni magyar szülők számára

### Kiemelt Támogatás Külhoni Magyar Diákoknak: Indul a Szülőföldön Magyarul Program

Hétfőn kezdődik a megemelt összegű, bruttó 100 ezer forint értékű oktatási-nevelési és hallgatói támogatás kifizetése, melyre a szomszédos országokban magyar nyelven tanuló külhoni magyar diákok jogosultak - közölte a budapesti nemzetpolitikai államtitkárság a Krónikával.

Az államtitkárság szerint ennek a támogatásnak a fő célja a magyar iskolaválasztás ösztönzése és a magyar nyelvű oktatás erősítése a külhoni területeken. A Szülőföldön Magyarul Program (vagy ahogy közismertebb nevén, az oktatási-nevelési támogatás) bevezetéséről már az első Orbán-kormány idején döntés született. A státustörvény alapján 2002/2003-as tanévtől biztosítja a magyar állam a nevelési, oktatási, valamint a tankönyv- és taneszköz támogatást, illetve a felsőoktatásban a hallgatói juttatást azoknak a külhoni magyar gyerekeknek és fiataloknak, akik tanulmányaikat a szomszédos országokban magyar nyelven végzik.

A program célja az, hogy ösztönözze a külhoni szülőket, hogy gyermekeiket magyar oktatási intézményekbe írassák, mivel azok a gyerekek, akik magyar nyelven tanulnak, nagyobb eséllyel tartják meg magyar identitásukat.

A nemzetpolitikai államtitkárság kiemelte, hogy a Szülőföldön Magyarul Program az egyik legfontosabb programjuk, amely évente mintegy 220 ezer külhoni magyar gyermek és fiatal részesül oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásban. Az idei évben a támogatás összege bruttó 100 ezer forintra emelkedett az előző évi 22 400 forintról minden korcsoport számára.

A támogatások kifizetése a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a külhoni partnerszervezetek közreműködésével valósul meg. A kifizetések első üteme a szlovákiai támogatásokkal indul, majd a következő hetek során több ütemben jutnak el valamennyi külhoni régióba.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy az anyanyelvi oktatás kulcsfontosságú a magyar közösség megmaradásának szempontjából minden külhoni régióban. Ezért a jövőben is folytatni fogják a külhoni magyar gyerekek és oktatási intézmények támogatását a bölcsődétől az egyetemig.