Érdekes tender részletei kerültek ki - tapsoló közönséget keres a közmédia!

## Tendert hirdet az MTVA: Tapsolók keresése közpénzből

Az MTVA, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap közelmúltban keltett felháborodást azzal, hogy közpénzből működő intézményként tendert hirdetett a közönség biztosítására. Az éves szinten 130 milliárd forintból gazdálkodó közmédia akár 200 "tapsolót" kérhet a nyertes cégtől alkalmanként. Az MTVA még az életkor és a nem alapján is meghatározhatja a közönség tagjait.

Az MTVA közbeszerzési eljárást indított a közönségszervezéshez szükséges szolgáltató kiválasztására. A keretszerződés összege nettó 30 millió forint, amelynek 70%-át az MTVA köteles lehívni. Az összeget az előző egy év tapasztalatai alapján becsülték meg. A szerződést 12 hónapra kötnék, eseti megrendelésekkel, a megadott egységdíjakkal számolva.

A szolgáltatást főleg a budapesti stúdiókban, de más külső helyszíneken is igénybe vehetnék. A közönség fő feladata az MTVA műsoraiban való tapsolás lenne, a naponta tervezett maximális létszám 200 fő, és legfeljebb 12 órában vesznek majd részt a közönségnek kijelölt feladatokban.

Az MTVA szigorú szabályokat állapít meg a közönség számára: a résztvevőknek az MTVA által biztosított ruházatban kell megjelenniük, és az általuk biztosított eszközöket kell használniuk. Ezen kívül a közönségnek számos adminisztratív és logisztikai feladatot is ellát.

Fontos megjegyezni, hogy az MTVA közpénzből működik, és az idei évi költségvetése meghaladja a 130 milliárd forintot. Az intézmény működése és költségvetése korábban is kritikák tárgyát képezte, több elemzés és kutatás is rámutatott a szervezet átláthatatlanságára és a felelősségi viszonyok homályosságára.

Az MTVA közönségként való felhasználására kiírt tender és az intézmény működésének átláthatatlansága további aggodalomra ad okot a média függetlensége és az állampolgári jogok tekintetében. A közszolgálati média alapvető feladata az objektív és hiteles tájékoztatás nyújtása lenne, és ezek az intézkedések kétségessé teszik az MTVA ezen szerepét. A közvélemény-kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége a televízióból tájékozódik, és az MTVA hírműsorait csak kevesen nézik rendszeresen.

Az MTVA közönségként való felhasználása a közpénzből működő média egy újabb lépése, amely felveti az állami média működésének kérdéseit és a demokratikus alapelvekkel való összeegyeztethetőségét. A média függetlenségének és a pluralizmusnak az érvényesítése létfontosságú a demokratikus társadalmakban, és ezeknek az elveknek az aláásása bármilyen formában aggodalomra ad okot.