Kiderült mit csinált a férfi akit Orbán beszéde alatt kivittek a biztonsági emberek

### Botrány a Múzeumkertben: Szabó Bálint Trombitás Protestja Orbán Viktor Beszéde Alatt

Március 15-én, a nemzeti ünnepen, Szabó Bálint, az egykori szegedi képviselő és a fideszes rendezvények ismert botrányhőse, trombitával felfegyverkezve próbálta megzavarni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét a Múzeumkertben. Bár kezdetben sikerült átjutnia a kapun, a Valton biztonsági cég munkatársai később „testi kényszert alkalmazva, jogellenesen” távolították el a helyszínről.

#### Szabadságjogok és Biztonsági Intézkedések Ütközése

Szabó Bálint akcióját azzal indokolta, hogy felhívja a figyelmet a szabad véleménynyilvánítás jogának korlátozására Magyarországon. „Ez nem egy szabad ország, ha már a miniszterelnöktől pár száz méterre sem lehet bemenni” – mondta az incidens után. Azt is hozzátette, ha kidobják az ajtón, akkor visszamászik az ablakon, jelezve, hogy minden lehetséges módon megpróbál bejutni a rendezvényre és hangot adni a tiltakozásának.

#### A Biztonsági Cég Válasza

A Valton biztonsági cég képviselői szerint a rendezvényen alkalmazott biztonsági intézkedések teljes mértékben törvényesek és indokoltak voltak, céljuk a rendezvény és annak résztvevőinek védelme. Hangsúlyozták, hogy a biztonsági protokollok nem tesznek különbséget politikai nézetek alapján, csupán a rendezvény zavartalan lebonyolítását és a résztvevők biztonságát hivatottak garantálni.

#### Jogellenes Testi Kényszer?

Szabó Bálint állítása szerint a biztonságiak által alkalmazott testi kényszer jogellenes volt. Jogászok és civil szervezetek is megosztottak ebben a kérdésben. Egyesek szerint a biztonsági személyzetnek joga van megakadályozni bárkit a rendezvény zavarásában, mások pedig úgy vélik, hogy a szabad véleménynyilvánítás jogát túlzottan korlátozták ebben az esetben.

#### Következmények és További Lépések

Az eset után Szabó Bálint bejelentette, hogy jogi lépéseket tervez az őt ért, állítása szerint jogellenes bánásmód miatt. Az incidens felveti a szabad véleménynyilvánítás és a nyilvános rendezvények biztonságának kérdését, különösen olyan politikailag feszült időszakban, mint amilyen jelenleg Magyarországon van.

Míg egyesek Szabó Bálintot a szólásszabadság bátor védelmezőjeként ünneplik, addig mások szerint fellépése provokatív és a közrendet zavaró. Az incidens biztosan további vitákat generál majd a szabadságjogok határairól és a biztonsági intézkedések szükségességéről a magyar társadalomban.