Felrobbantotta a netet Magyar Péter legújabb állítása egy gyermekotthonról

Magyar Péter: Egy gyermekotthonban a szőnyeg alá söpörtek egy 15 éves ellen elkövetett sz*e*x*u*á*l*is molesztálást

Magyar Péter egy ombudsmani jelentésről számolt be Facebook-oldalán, ami bizonyítja, hogy „nem egyedi eset”, ami a bicskei gyermekotthonban történt.


Nem tett feljelentést egy speciális gyermekotthon vezetősége egy éjszakás gyermekfelügyelő ellen, aki megegyezett egy 15 éves növendékkel, hogy segít neki megszökni az otthonból, ha cserében a gyermekkel sz*e*x*u*á*l*is kapcsolatba léphet. Erről Magyar Péter számolt be egy, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben, az esetről készült ombudsmani jelentésre hivatkozva, közölve, hogy „a bicskei rémálom nem egyedi eset”.

Magyar Péter posztja szerint az eset 2023 áprilisában történt. A dokumentumokra hivatkozva közölte, hogy „a sz*e*x*u*á*l*is kapcsolat létrejött, a beígért szöktetés viszont meghiúsult, ugyanis éjszaka nem sikerült kinyitniuk az otthon kertjének kapuját.”

A gyerek másnap elmondta a csoportvezető nevelőjének, hogy mi történt, ő pedig szólt a felettesének, majd az otthonvezető vette fel a növendékkel a jegyzőkönyvet. A vezetőség azonban úgy döntött, hogy nem tesznek feljelentés az ügyben, és megegyeztek az érintett gyermekfelügyelővel, hogy próbaidő alatti azonnali felmondással távozik az intézményből.

Az intézmény egy korábbi munkatársa szerint azért nem tettek feljelentést, mert a vizsgálat rossz fényt vetett volna az intézményre és a vezetőségre – írta Magyar Péter.

A gyermekfelügyelő ellen végül csak augusztusban tett feljelentést a 15 éves gyerek gyámja, miután megtudta tőle, hogy mi történt vele.

Magyar Péter idézte az ombudsmani jelentést, amiben az alapvető jogok biztosa arra kérte az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatóját, hogy a hívja fel a gyermekvédelmi gyámok figyelmét arra, hogy azonnal tegyenek büntetőfeljelentést, amint „tudomást szereznek arról, hogy a gyermekvédelmi rendszerben szakmai munkakörben foglalkozatott személy sz*e*x*u*á*l*is kapcsolatot létesített egy gyámolt gyermekkel”.

Az ombudsman egyben azt javasolta a „Gyermekotthon igazgatójának, hogy amennyiben arról értesül, hogy egy szakdolgozó sz*e*x*u*á*l*is kapcsolatot létesített a gondjaira bízott gyermekkel, a szakdolgozó munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetésével egyidejűleg intézkedjen a büntetőfeljelentés megtételéről is.”

Nyitókép: Plüssfigurák a Momentum Mozgalom által szervezett tüntetés után a Sándor-palota előtt 2024. február 9-én. A demonstrálók Novák Katalin köztársasági elnök lemondását követelték, az ellen tiltakozva, hogy az államfő kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon kényszerítés miatt elítélt korábbi igazgatóhelyettesének. Követelték továbbá, hogy távozzon a közéletből Varga Judit, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd