Hátborzongató: egy Veszprém megyei dombon állították fel az izraeli csúcsradart

Egy Veszprém megyei dombon állították fel az izraeli Vaskupola lokátorát

Megérkeztek Magyarországra a korábban megvásárolt izraeli csúcsradarok.

– közölte az Magyar Honvédség Kiss József 86. helikopterdandárának életét bemutató Ihsn.hu Facebook-oldalán. A posztból kiderült, hogy az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer felderítő feladatait ellátó ELM-2084 típusú, ún „mobil réskitöltő radar” egyik darabja a honvédség Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadánál van tesztüzemben, és a Veszprém megyei Kup község mellett állították fel.


A típusból 11 darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. A poszt szerint az új eszközöket különböző konfigurációkban rendelték meg, így a légtérellenőrző, réskitöltő szerepkör mellett légvédelmi és tüzérségi lövedék felderítő feladatokra is alkalmasak lesznek.

A lokátorok beszerzéséről 2022 november végén állapodott meg Jeruzsálemben Szalay-Bobrovniczky Kristóf Benny Gantz izraeli védelmi miniszterrel. Az izraeli IAI ELTA cég „aktív fázisvezérelt” (AESA) radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség a régi, szovjet rendszerű P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. Az eredményességét több háborúban bizonyító lokátor legnagyobb felderítési távolsága 475 kilométer, és egy radar egyszerre akár 1100 célt is követni tud, több mint harminc kilométeres magasságig.

Az izraeli lokátorok a honvédség 2020-ban vásárolt amerikai-norvég NASAMS közepes hatótávolságú, illetve a 2023-ban beszerzett francia Mistral rövid hatótávolságú föld–levegő légvédelmi rakétái számára derítik fel a célpontokat; a rendszerbe a honvédelmi miniszter ígérete szerint 2025-től magyar gyártású komponenseket is beépítenek.