Itt kell élned, hogy elhidd: közel 50 millióból felújítottak egy orvosi rendelőt, bár a faluban nem működik orvosi ellátás...

Itt kell élned, hogy elhidd: közel 50 millióból felújítottak egy orvosi rendelőt, a faluban nem működik orvosi ellátás így a polgi inkább beköltözött

"Fideszes Politikusok és a Felújított Orvosi Szolgálati Lakás: Egy Korrupciós Botrány Története"

Az elmúlt napokban a közösségi médiában felbukkanó posztok és beszámolók rávilágítottak egy újabb korrupciós botrányra Magyarországon. Ezúttal a Fideszhez kötődő polgármester, Szarvas Róbert került a figyelem középpontjába, miután az általa lakott orvosi szolgálati lakás felújítására fordított uniós forrásokkal kapcsolatos részletek napvilágra kerültek.

Az ügyben főszereplővé vált Hadházy Ákos, aki a közösségi média egyik posztjában részletesen ecsetelte a történteket. Ákos állítása szerint Bácsszőlősön 45 millió forint uniós támogatásból felújítottak egy orvosi rendelőt és a hozzá tartozó szolgálati lakást. Azonban, noha a faluban nem működik orvosi ellátás, és az orvos rendelésre csak ritkán jár át, Szarvas Róbert, a helyi polgármester úgy döntött, hogy illegálisan beköltözik a felújított lakásba.

Az eset még sajátosabbá válik, amikor kiderül, hogy a polgármester semmilyen hivatalos felhatalmazást nem kapott az alpolgármesterrel kötött törvénytelen bérleti szerződés megkötésére. Az alpolgármester állítása szerint az aláírása az iratokon nem tükrözi valós akaratát, és a szerződés létrejöttére sem kapott jóváhagyást a képviselő-testülettől. Mindez világosan mutatja a hatalommal való visszaélés és a törvények figyelmen kívül hagyásának példáját.

A helyzet tovább bonyolítja, hogy a polgármester, Szarvas Róbert, valószínűleg semmilyen orvosi képesítéssel nem rendelkezik, ellentétben azzal az elképzeléssel, melyet magáról próbál kialakítani. Ákos szerint Szarvas korábbi felesége orvos volt, de a házasságuk előtt elváltak, és a nő külföldre távozott. Így tehát a polgármester semmilyen szakmai alapja nincs annak, hogy az orvosi lakásban éljen.

Az ügy kapcsán felmerül a politikai kapcsolatok hálózatának kérdése is. Ákos úgy véli, hogy a polgármester Szarvas Róbert jó kapcsolatokat ápol az országgyűlési képviselővel, Bányai Gáborral, ami talán magyarázatot ad arra, hogy merészen viselkedhet és korrupciós ügyekbe keveredhet anélkül, hogy felelősségre vonnák.

Az eset rávilágít arra az általános problémára is, mely a kisközségekben gyakran előfordul: az uniós forrásokkal való visszaélésekre hajlamos helyi politikusok manipulatív viselkedése. Ákos szerint az ellenzéknek össze kell fognia és szervezett ellenállást kell felépítenie ezeken a településeken az ilyen korrupciós esetek ellen.

Összességében az eset egy újabb példája a politikai hatalommal való visszaélésnek és a korrupciónak, mely Magyarország kis településein is jelen van, és amely ellen hatékonyabb intézkedésekre van szükség a demokratikus értékek és az átláthatóság előmozdítása érdekében.

Hadházy Ákos facebook poszt nyomán