Kiderült Fideszes körökben kit sejtenek a Novák bukását hozó kegyelmi döntés mögött - döbbenet

A lemondása előtt Novák Katalin nem osztotta meg nyilvánosan a kegyelmi döntés részleteit, azonban kiszivárgott információk alapján a kép kezdett tisztulni.

Több független forrás, köztük kormányzati és az államfői hivatalhoz közel állók is azt állították, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és mentora.

Egy volt magas rangú tisztviselő szerint Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének adjon kegyelmet. Novákhoz közel álló források ezt megerősítették, hozzátéve, hogy amikor a botrány kirobbant, és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, ő azt mondta, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem többen a református egyház vezetésében szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon.

Egy ellenzéki politikusnak a Fidesz-frakcióból és Novák stábjából is azt magyarázták, hogy Balog volt a kegyelem mögött.

Balog és Novák között régóta szoros személyes kapcsolat áll fenn. Balog segítette Novák politikai pályafutását, és formálisan is szoros kapcsolatban álltak hosszú éveken keresztül. Bár Balog kikerült a kormányból 2018-ban, továbbra is közel maradt Novákhoz, és tanácsadói testületének tagja lett, miután Novák elnökké választották.

Balog korábban már felmerült a bicskei pedofilügy kapcsán is, például javaslatot tett Vásárhelyi János, a gyermekotthon igazgatójának állami kitüntetésére. Egyes források szerint Balog és K. Endre ismerhették egymást.

A kiszivárgott információk szerint Balog szerepe felvet kérdéseket az államfői hivatal működésében, mivel az egyház és az államnak elkülönülten kell működnie. A köztársasági elnöknek politikai és vallási elfogultságoktól mentesen kell döntéseket hoznia.

Varga Judit korábbi igazságügyi miniszternek nem volt szerepe a kegyelmi döntésben, és nem támogatta azt. Novák aláírta a kegyelmet, amit Varga nem vitatott meg, de nem is támogatott.

Balog Zoltán a köztársasági elnök lemondása után kifejezte támogatását Novák Katalin mellett.