Kiderült ki ad 24 milliárd forintért tanácsokat a kormánynak

A Miniszterelnöki Kabinetiroda június végén hirdetett közbeszerzést 2026 végéig terjedő kormányzati szakpolitikai tanácsadásra. A tendert mindössze két kormányközeli szereplő, a Századvég-csoport alapítványa és két Nézőpont-közeli cég, a Századvég nyerte el október végén közel 24 milliárd forint értékben. A nézőpontosok korábban szintén 22 milliárd forintos munkát vittek el, így mindkét cég jelentős kormányzati megbízásokkal rendelkezik 2026 végéig.

A Fidesz kommunikációjában a szuverenitás kapott hangsúlyt a közelgő önkormányzati és Európa parlamenti választások előtt. A kormányzati szervezetek az önállóság fontosságát hangsúlyozzák, ugyanakkor a pártközeli szervezetek kritika nélkül terjesztik a kormány üzeneteit közpénzből.

A Századvég, a Fidesz-közeli agytröszt, novemberben ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, és egy Szuverenitás Konferenciát rendezett a Várkert Bazárban. A Századvég tulajdonosa, Fűrész Gábor korábban Habony Árpád embere volt, és a kormányközeli szervezetekkel szoros kapcsolatokat ápol.


A kormány és a Századvég közötti együttműködés számos állami megbízással jár, például társadalomkutatásokért, véleménykutatásokért, és tanácsadásért. A legújabb tendert, amely a kormányzati szakpolitikai tanácsadást szolgálja, a Századvég nyerte el 23,8 milliárd forintért, ami 40 hónapig, de legfeljebb 2026 végéig szól.

A közvélemény-kutatások eredményei mindig az állami üzenetekkel összhangban vannak, és a Századvég által végzett kutatások általában tükrözik a Fidesz álláspontját. A Nézőpont is hasonlóan kormányközeli, és bár ők nem nyerték el a legfrissebb kormányzati tendert, korábban szintén jelentős megbízásokat kaptak.

Az Observer Budapest Médiafigyelő Kft. nettó 22,2 milliárd forintért nyerte el a Kormányzati médiamonitor szolgáltatás tenderét, amely 2023 és 2026 között tart. Az Observernek lesz egy alvállalkozója a tendernél, a Nézőpont-csoport tulajdonosa, Mráz Ágoston Sámuel által vezetett CEPER Zrt.

Ezek a kormányközeli szervezetek szoros kapcsolatban állnak a Fidesz-kormánnyal, és jelentős állami megbízásokat nyernek el rendszeresen. A pártközeli médiafigyelési és szakpolitikai tanácsadási tenderek milliárdokban mérhetők, és a kormányközeli szervezetek gyakran közpénzből részesülnek.