Kiderült kié most Varga Judit hivatalos, politikusi Facebook-oldala

## Varga Judit visszavonulása és közösségi média jelenléte: A politikusi Facebook-oldalok jogi és etikai kérdései

Február 10-én Varga Judit, az egykori igazságügyi miniszter, váratlanul bejelentette lemondását a képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájáról, miután támogatta a bicskei pedofilbotrányban érintett K. Endre köztársasági elnöki kegyelmét. A közleményt a politikusi Facebook-oldalán tette közzé, mely a magyar politikusi közösségi média egyik legnagyobb és legértékesebb felülete.

Az oldal hosszú ideig nem aktivizálódott, ami érthető, tekintettel Varga visszavonulására a közéletből. Azonban meglepetésre egy hónappal később egy poszt jelent meg, melyben Varga egy kapcsolati erőszak elleni kisfilmet osztott meg "mindig van kiút" üzenettel. Az őt érintő személyes konfliktusokkal kapcsolatos bejegyzések szintén megjelentek az oldalon, ami felveti a kérdést: kié valójában ez az oldal?

A Telex egy korábbi sajtófőnökkel beszélve megtudta, hogy az oldalt Varga Judit hozta létre 2018-ban, így az az ő tulajdona, nem a kormányé vagy a Fideszé. Az oldalt hat ember adminisztrálja, köztük Varga korábbi sajtófőnöke és néhány közeli személy. Bár Varga rendelkezik egy privát és egy pótfiókkal is a Facebookon, az aktuális oldal továbbra is az ő kezelésében van.

A politikusi oldalak tulajdonjoga és jövője Magyarországon szabályozatlan terület. Nemzetközi példák, mint az amerikai elnöki Twitter-fiók, mutatják, hogy az ilyen fiókok általában az utódnak szállnak át vagy archiválódnak. Magyarországon azonban nincsenek ilyen hivatalos szabályok.

Az oldalak politikai tőkét jelentenek, mivel nagy nyilvánosságot és hirdetési lehetőségeket kínálnak. Ebben a helyzetben az oldal tulajdonosa a politikus, és nincs jogi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy átadja vagy lemondjon róla a mandátum visszavonása után.

Míg Varga Judit oldala a sajátját képviseli, más kormányzati oldalak, mint az Igazságügyi Minisztériumé, más elven működnek. Az ilyen oldalakat általában a minisztériumok sajtós csapata kezeli, és az adminisztrátori jogokat átadják az utód miniszternek a változásokkor.

Összességében láthatjuk, hogy a politikusi Facebook-oldalak tulajdonjoga és jövője Magyarországon még nyitott kérdés. Míg egyesek maradnak az adott politikus kezelésében, mások átadódnak az utódoknak vagy a minisztériumi vezetésnek. Ebben a dinamikában a politikusok online jelenléte és befolyása egyre fontosabbá válik a közéletben és a választók számára.