Kínos másodpercek: Prágában szóltak oda Orbánnak a kegyelmi botrány miatt

Teljesen máshogy látják az orosz-ukrán háborút a V4-es miniszterelnökök, de a nézeteltérések ellenére azt mondták, hogy a jövőben is sikeresen fognak tudni együttműködni. A prágai V4 találkozó előtt néhány tucat fütyülő tüntető várta a magyar és a szlovák miniszterelnököt. Orbán Viktort a kegyelmi ügyről kérdezte a telex.hu. (videó a cikk alján)

Korábban: K. Endre erdélyi szülőfalujában a mai napig hisznek a férfi ártatlanságában

**Botrány Zabolán: K. Endre ártatlansága a viták középpontjában**

Az erdélyi Zabola lakói továbbra is állítják, hogy K. Endre, a faluban született férfi ártatlan a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások ügyében. Az RTL Házon kívül című műsorának riportjában Zabola egyes lakói szilárd meggyőződéssel állítják, hogy K. Endre „nagyon is” ártatlan, és hangsúlyozzák, hogy őt egy „jóravaló” embernek ismerik.

A helyiek közül egyesek még azt is állítják, hogy mindenki megérdemel egy második esélyt, amiért támogatják K. Endre védelmét. A faluban K. Endre családja tiszteletben áll, és sokan hisznek az ártatlanságában, még mindig.

Az RTL stábja egy helyi kísérővel is beszélt, aki szerint az itteni emberek hajlamosak lennének eltitkolni még a saját gyerekeik zaklatását is, csak hogy ne essen folt Orbán Viktor nevén. Ez a megközelítés jelzi, hogy a helyiek milyen mértékben félnek és szégyellik a helyzetet.

Az újságíró Tőkés Hunor megerősítette, hogy Zabola lakói nagyra értékelik K. Endre családját, és valójában magát K. Endrét is. Kiemelte, hogy K. Endre szülei kiemelkedő személyiségek voltak a faluban, és az édesapa fontos szerepet játszott a református egyházban is. K. Endre 1991-ben költözött Magyarországra, azóta él ott.

A botrány az, hogy K. Endre segített állítólag az igazgatónak eltussolni a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekményeket, amelyeket a bentlakó gyermekek ellen követett el. Később K. Endre Novák Katalin volt államfő kegyelmében részesült, ami országos botrányt váltott ki. Ezen kívül több közszereplő is gyanúba került, hogy tudhattak az ügyről.

A Zabola lakói által tanúsított támogatás és az ügy körüli feszültség továbbra is mély nyomokat hagy a közösségben, és a botrány további fejleményeire minden bizonnyal figyelemmel fogunk kísérni.