Kirobbant a Spar botrány: az üzletlánc vezére szerint be akarja vásárolni magát az Orbán-kormány

A Spar, Magyarország egyik vezető élelmiszer-kiskereskedelmi láncának osztrák anyavállalata, komoly aggodalmakat fogalmazott meg az Orbán-kormány tevékenységével kapcsolatban. A cég vezetője, Hans Reisch, nyilatkozatában kifejtette, hogy a magyar kormány megnyilvánulásai arra utalnak, mintha az állam be akarna szerezni részesedést a vállalatban. Reisch úgy véli, hogy az állami részvétel megkönnyítené a cég helyzetét, azonban a Spar továbbra is az Európai Bizottság támogatására számítva próbálja megoldani a problémákat.

Az Orbán-kormány által bevezetett kiskereskedelmi különadó jelentős terhet ró a Sparra. Reisch szerint ez a különadó, amely a nettó árbevétel 4,1 százalékát teszi ki, mintegy 120 millió euró költséget jelent a vállalatnak. Ezt a lépést a Spar számára gazdasági életképtelenségként értékelik, különösen figyelembe véve az árplafonokat és egyéb külső tényezőket, amelyek korlátozzák a vállalat tevékenységét és nyereségességét Magyarországon.

A magyarországi Spar ügyvezető igazgatója, Heiszler Gabriella, szintén hangsúlyozta a kiskereskedelmi különadó negatív hatásait. Elmondása szerint az ágazatban szokásos 2-3 százalékos bevételarányos nyereség nem tartható fenn egy 4-5 százalékos különadó mellett hosszú távon.

A lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, hogy kommentálják az ügyet. Rogán Antal vezetésével azonban csupán annyit közöltek, hogy az Európai Unió Bírósága már elismerte a kiskereskedelmi különadót, és minden más állítás alaptalan.

Azonban a Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszában nem nyertünk információt arról, hogy az Orbán-kormány tervezi-e az állami részvétel növelését a Sparban vagy sem.

Összességében a Spar számára a kiskereskedelmi különadó jelentős gazdasági terhet jelent, és az Orbán-kormány intézkedései miatt komoly aggodalmak merülnek fel a vállalat jövőjével kapcsolatban. A cég az Európai Bizottság támogatására számítva próbálja megoldani ezt a helyzetet, miközben továbbra is elkötelezett a magyar piacon való jelenlét mellett és a munkahelyek megőrzése mellett.