Kiöntött a Tisza: Megtelt a Dóm tér a Tisza Párt szegedi demonstrációján

„Szegedben a tavasz, a fiatalság és a változás testesül meg” – mondta Magyar Péter hétfőn este a szegedi Dóm téren, ahol a nyolcórási kezdésre több ezer ember gyűlt össze. A Tisza Párt Csongrád–Csanád megyei országjárásának ez volt a hetedik és egyben utolsó állomása hétfőn, másfél órával előtte Magyar még a Tiszán kajakozott Nagy Ervinnel. Ott egy betontömbön állva szólt a pár száz fős tömeghez, a 2000-es tiszai ciánszennyezésről is beszélt.

Az esti eseményre aztán a Fogadalmi templom előtti teret a lépcsőkig szalaggal kerítették el, bár ez nem gátolt meg senkit abban, hogy magasabbról nézze a történéseket. A már ikonikussá vált, piros-fehér-zöldre festett kisteherautó platóján állva Magyar emlékeztetett, ahogy az 1879-es árvíz után és 2000 után is győztesen került ki Szeged a küzdelemből, úgy most is így lesz, ezt meg is ígérte a jelenlévőknek.

Mellette a Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei is felszólaltak, a beszédek központi elemét szokásosan az EP-választás adta, Tarr Zoltán például arról beszélt, hogy „ott kell lenni az asztalnál más országokban, más népekkel beszélgetve, és meg kell győzni ezeket a népeket arról, hogy a magyar kíváncsi, odafigyelő beszélgetőpartner”.


Őt Kulja András sebész követte, aki először csak az első mondatig jutott, mivel egy néző a tömegben rosszul lett, a képviselőjelölt pedig leszállva a platóról hozzá sietett. Visszatérve az egészségügy helyzetét egy személyes történettel szemléltette, mikoris egy műtét során nem állt a rendelkezésére egy gép azért, mert a kórház tartozott a beszállítónak. Kulja szerint az eszköz hiánya mintegy negyven perccel tolta meg az operáció idejét, ami egy idős páciens esetében végzetes is lehet.

Az esemény fő szónoka, Magyar Péter aztán a Szeged-Csanádi Egyházmegye pár hónappal ezelőtt tervezett fakivágásaira emlékeztetett, azt üzente Kiss-Rigó László püspöknek, hogy „amit csinál, az az egyházának nem jó”. Tisztelettel emlegette II. János Pált, majd a sajnálatát fejezte ki a reformátusok felé, hogy

olyan egyházuk van, amely a kormánnyal egyetemben a mai napig nem volt képes bocsánatot kérni a bicskei áldozatoktól.

„Keresztény emberként a megbocsátásban hiszek, de megbocsátani csak annak lehet, aki bocsánatot kér” – mondta.

A harmadik felszólaló jelölt, Molnár Dániel korábban tanulmányokat, ma kutatásokat végez Cambridge-ben, ahol tábla jelzi a Szegedhez fűződő testvértelepülési viszonyát, de hiába európai egyetemváros mind a kettő, nálunk a kutatók és oktatók nem jutnak elég pénzhez, hogy szakterületükön sikert érhessenek el, ahogy a diákok sem, hogy tanulmányaik során boldogulhassanak.

Molnár szerint a Tisza Párt azért dolgozik, hogy az egyetemi közösségek ismét részesülhessenek az EU-s pénzekből és az Erasmus-program is újra megnyíljon a hallgatók előtt. Magyar Péter ehhez kapcsolódóan azt ígérte, első dolguk lesz visszaadni az egyetemeket a szenátusoknak és az egyetemi polgároknak.

A demonstráció végéhez közeledve Magyar a szegediek előtt is megfogadta, hogy feljelenti Orbán Viktort és a „rendszer propagandistáit”. Egy a nyakában lógó érem történetét is megosztotta a tömeggel, azt mondta, egy szentesi kislánytól kapta azzal a felkiáltással, hogy „mi leszünk közösen a bajnokok”.


Zárásként arra kérte a közönséget, hogy higgyenek, mert „hit nélkül még egy focimeccset sem lehet megnyerni”, és mert „Magyarország nem a Rogán Antalok, nem a Tiborcz Istvánok, nem a Mészáros Lőrincek, hanem a Babits Mihályok, József Attilák, Szent-Györgyi Albertek és végső sorban a Lúdas Matyik hazája”.

A szegedi Dóm téren egyébként Orbán Viktor is tartott kampányrendezvényt még 2014-ben, akkor az országgyűlési választásokra készültek. A korabeli felvételek tanúsága szerint az az alkalom is hasonló nagyságú tömeget vonzott, pedig Magyarék gyűlését éppen előző nap hozták csak nyilvánosságra.