Lakosságcsere: 5000 Fülöp-szigeteki vendégmunkás érkezett Magyarországra egyetlen év alatt

Érdekes adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal arról, 2023-ban hány vendégmunkás dolgozott Magyarországon a különböző küldő országokból, és hogyan változott az arányuk. Az adatokból, amelyeket a Portfolio.hu szúrt ki, kiderül, hogy még mindig ukrán állampolgárságú a legtöbb Magyarországon dolgozó külföldi, de az ő számuk egyre csökken, miközben a Fülöp-szigetekről és Vietnámból egyre többen érkeznek.

A Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványban szerepel egy „külföldi állampolgárságú alkalmazásban állók létszáma és változása állampolgárság szerint” című adatsor, amelyről leolvasható, hogy tavaly 22 802 ukrán állampolgár dolgozott Magyarországon, ezzel messze a háborúban álló szomszédos országból érkezett a legtöbb külföldi dolgozó. Az ukránokat a szlovákok és románok követik 7611 és 7211 fővel, utánuk pedig a Fülöp-szigetekiek jönnek 6274 fővel.



Az adatokból az is látszik, hogy tavaly indult be igazán a ázsiai vendégmunkások áramlása, majdnem az összes itt dolgozó Fülöp-szigeteki, vietnámi, kirgiz és mongol 2023-ban jött Magyarországra. A legtöbben, kicsivel több mint 5000-en a Fülöp-szigetekről érkeztek tavaly, őket a vietnámiak és a kirgizek követik 2245 és 1281 fővel.



A grafikonon az is látszik viszont, hogy míg Ázsiából folyamatosan érkeznek, a környező országokból, főleg Ukrajnából érkező dolgozókból egyre kevesebben maradnak Magyarországon. Az ukránok száma tavaly 3660 fővel csökkent, míg a román állampolgárok közül 603-mal kevesebben vannak az országban.

Magyarországon már egyre több cég alkalmaz ázsiai vendégmunkásokat, különösen a feldolgozóiparban. A vállalatok és a vendégmunkások behozatalával foglalkozó munkaerő-kölcsönző és -közvetítő cégek szerint Magyarországon már nincs elég munkaerő-tartalék ahhoz, hogy egy új gyár nyitásához egyszerre rendelkezésre álljon több száz jól képzett dolgozó, ezért muszáj máshonnan idehozni munkásokat. Ráadásul az ázsiai munkások, bár az utaztatásuk és lakhatásuk miatt nagyobb költséget jelentenek a cégeknek, több tényező miatt is jóval termelékenyebben tudnak dolgozni, mint a magyar munkavállalók.