Még 13 ezer forintért sem kellett senkinek egyetlen egy lélegeztetőgép sem - darabonként 10 760 000 forintért vették

## Sikertelenül zárult az árverés: 749 hordozható lélegeztetőgép maradt licit nélkül

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar által szervezett internetes árverésen hétfőn összesen 749 hordozható lélegeztetőgép került kalapács alá, ám a több szakaszból álló licitfolyamat végül eredménytelennek bizonyult. Az Aeonmed Shangrila 510S típusú gépek, melyeket eredetileg a TMT Technics Kft. szerezett be a Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából, az előző árverési körökben egyre alacsonyabb áron kerültek felkínálásra.

A kormány koronavírus-járvány idején összesen 300 milliárd forintot fordított lélegeztetőgépek beszerzésére, azonban a mostani árverés kudarcának következtében több száz gép visszamarad licit nélkül. A beszerzésre költött hatalmas összeg ellenére a gépek nagy része használatlanul áll vagy külföldre került, illetve raktárban tárolják őket.

A licit során a gépek darabonkénti ára fokozatosan csökkent, az utolsó körben például már mindössze 13 ezer forintért lehetett volna megvásárolni egy darabot az eredetileg több mint 10 millió forintos árról. Ha a negyedik licit sikeresen zárult volna, legalább közel tízmillió forint visszakerülhetett volna az államkasszába.- számolt be róla részletesen a 24.hu

Az eredménytelen árverés hátterében az áll, hogy az eszközöket a kormány a járvány kezdetén rendelte meg a TMT Technics Kft.-től, azonban a gépek nagy része érintetlenül maradt vagy máshová került. A beszerzett gépek, köztük az Aeonmed Shangrila típusú lélegeztetőgépek, jelenleg egy ceglédi raktárban porosodnak, miután vámkezelésen sem estek át.

A kudarcba fulladt árverés miatt tehát továbbra is kérdéses, mi lesz a hordozható lélegeztetőgépek sorsa és hogyan lehetne hatékonyan felhasználni őket a járványhelyzetben.