Megszűnik ahogy eddig ismertük: Gyökeres átalakításra készül az egészségügyben a belügyminisztérium

# Belügyminisztérium terve az alapfokú szülészeti ellátás bevezetésére

A Belügyminisztérium új rendelettervezete szerint alapvető változásokat hozna a szülészeti ellátás területén Magyarországon. A tervezet célja az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátás bevezetése lenne, amely alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon teszi lehetővé a komplikációmentes várandósságok szülését.

Jelenleg a szülészeti ellátásban a II. és III. progresszivitási szintű ellátás érhető el, amely magában foglalja a koraszülött intenzív nélküli szülészeteket és a 24 órás neonatológus ellátást. Az új tervezet szerint az I. progresszivitási szintű ellátásba kockázatmentes várandósságok kerülnének, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Az új rendelet szerint az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátásban az alábbi feltételeknek kellene teljesülniük: az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Kizáró tényező lehet néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, valamint a korábbi császármetszés.

Az I. progresszivitási szintű ellátásban nem lenne koraszülött intenzív vagy neonatológus ellátás, és sem újszülött-szakápoló, sem aneszteziológus és intenzív terápiás orvos nem állna rendelkezésre 24 órában. Azonban az ellátásnak 30 perces távolságban elérhetőnek kellene lennie.

A Belügyminisztérium lapunknak adott nyilatkozata szerint az intézmények kiválasztása még folyamatban van, és az új szintű ellátásra való áttérés azért szükséges, mert a lakossági igények ezt kívánják. Az új rendszer lehetővé tenné, hogy alacsony kockázatú várandósság esetén a szülészetek "alacsonyabb ellátási szinten, családias, bensőséges légkörben" biztosítsák a szülészeti ellátást.

A tervezet kapcsán megoszlanak a vélemények, hiszen egyesek úgy vélik, hogy az új rendszer segíthet a szakorvoshiány problémájának megoldásában, mások viszont aggódnak amiatt, hogy milyen hatással lesz ez a várandósokra és a szülészeti ellátás minőségére. Fontos megjegyezni, hogy hasonló rendszer már létezik külföldön, például Németországban.

A magyar szülészetben további változások zajlanak, különös tekintettel a 2021-es hálapénz kivezetésére. Ezekről és az új rendszer esetleges következményeiről korábbi cikkeinkben részletesen tájékoztattunk.