A roma ajánlások harmada érvénytelen: volt, aki a becenevét írta az ívre

**Három roma szervezet elvérzett a támogató aláírások leadásakor: A Nemzeti Választási Iroda jelentése**

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) a Népszava megkeresésére közölte, hogy az országos roma választáson induló öt szervezet közül három már a támogató aláírások leadásakor elbukott. Ennek egyik oka az volt, hogy egyes támogatók becenevüket írták az ívekre, ami érvénytelenítette az aláírásokat.

Az érvénytelen ajánlások több okból is származtak: olvashatatlan adatokat, hibásan megadott személyi azonosítókat tartalmaztak, ami lehetetlenné tette az azonosítást. További problémát jelentett, hogy az ajánlók nem szerepeltek a központi névjegyzékben vagy az adott nemzetiség névjegyzékében. A nemzetiségi választásokon csak azok vehetnek részt, akik előzetesen nemzetiségiként regisztrálták magukat; a romák esetében ez a szám jelenleg közel 219 ezer fő. Ezen kívül többes ajánlások is előfordultak, amikor egy személy többször is aláírta ugyanannak a szervezetnek az ajánlóívét. A feltűnően sok érvénytelen ajánlóív arra utal, hogy az ajánlásokat gyűjtő személy adatai vagy aláírása nem voltak helyesek.

A törvény szerint az országos nemzetiségi választáson az a szervezet állíthat listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte. Tekintve, hogy 1283 településen tartanak roma választást, az országos roma választáson az a szervezet indulhat, amely legalább 129 településen önállóan jelöltet állított, valamint összegyűjtött 3952 érvényes ajánlást.

Ezeknek a követelményeknek csak két szervezet tudott megfelelni: a kormánypárti Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM). A CiKöSz vezetője Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, fideszes parlamenti képviselő, míg az RPM-et Dancs Mihály, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egyik jelenlegi elnökhelyettese vezeti. Mindkét szervezetnek nehézségei adódtak az aláírásgyűjtés során, az RPM-nek mindössze 22-vel több érvényes aláírása lett, mint a kötelező szám.

A Népszava megjegyzi, hogy az összes leadott aláírás mintegy harmadát utasította el az NVI. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom – mindeddig tisztázatlan okok miatt – nem indul a nemzetiségi választáson.

Az aláírásgyűjtési nehézségek és az érvénytelen ajánlások magas száma rávilágít a folyamat kihívásaira, amelyeket a roma szervezeteknek meg kell oldaniuk a sikeres választási részvétel érdekében.