Mészáros és Tiborcz nagybevásárlást csapott az állami százmilliárdokból amit kaptak

Nem próbálják elrejteni, hogy a koronavírus és a háború okozta válság kezelésére szánt állami milliárdok Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségeinél összpontosulnak. Az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) decemberi szerződése szerint 140 millió euró (több mint ötvenmilliárd forint) hitelezést biztosított Mészáros Lőrinc legújabb vállalkozásának, a Talentis International Construction Investments Kft.-nek. A bank jelzálogjogot is kialakított a vállalkozás üzletrészeire.

A Talentis Internationalnek komoly küldetése van: Mészárosnak segíteni az itthoni cementgyárak külföldi tulajdonosainak szorításában. A cég megvásárolta a boszniai Lukavac cementgyárat, és a tranzakció sikeréhez decemberben 60 millió euró friss tőkét kapott, amiből az MKB Magántőkealap 45 millió eurót biztosított. Ez az alap az MFB által 2020-ban beindított 50 milliárd forintos krízisalapok egyike, amelyek a gazdaság élénkítését célozzák.



Az MKB Magántőkealapot az MBH bankcsoport kezeli, amely Mészáros érdekkörébe tartozik, és amelynek gondoskodnia kellett az állam által előírt 30 százaléknyi magántőkéről. Tehát Mészáros a saját bankja által kezelt, többségében állami tőkéjű befektetési alapból, valamint bőséges állami kölcsönből finanszírozza a cementipari terjeszkedést.

Kérdéses, hogy ez valóban a kívánatos módja-e az állami gazdaságösztönzésnek.