Mi folyik itt? - Már hatszor nyúlt kínai hitelkerethez az MVM - megszólaltak az értintettek

2022 ősze óta hatszor hívott le 100-250 millió euró közötti tételeket az MVM Csoport a kínai ICBC óriásbankkal kötött általános vállalatfinanszírozási hitelmegállapodásból – derült ki egy közadat igénylésből. Frissítés! A cikk végét frissítettük az MVM Csoport reakciójával.

Korábbi beszámolóink alapján a 2022 nyári európai gázárak és a finanszírozási kihívások miatt az MVM Csoport október közepén bejelentette, hogy 250 millió euró összegű, közép-lejáratú hitelszerződést kötött a kínai ICBC óriásbank osztrák leánycégével.

Most Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért tagja, közadat igénylés keretében megkapta az MVM Csoport kínai hitelkeretének felhasználásáról szóló részletes információkat. A táblázatból kiderül, hogy 2022 ősze óta hatszor hívott le 100, illetve 250 millió euró közötti összegeket az MVM, amelyekből öt tételt már visszafizetett. Legutóbb tavaly december 7-én hívott le 250 millió eurót, azonban ezt a tételt még nem fizette vissza a cég a rendelkezésre álló információk szerint.

A közadat igénylő képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly november 30-ig az MVM-nek 309 milliárd forintnyi osztalékelőleget kellett befizetnie a költségvetésbe. Ezt a tényt összehasonlítva az MVM által lehívott kínai hitelkeretekkel, a politikus azt feltételezi, hogy az osztalékelőleget az MVM a kínai hitelből fedezte.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az osztalékelőleget a számviteli törvény értelmében az adózás utáni eredményből, vagyis az eredménytartalékból lehet kifizetni. Az MVM 2023. első félévi konszolidált beszámolója szerint azonban június végéig 325,4 milliárd forint eredménytartalékot halmozott fel, amelynek fedezete meghaladja az osztalékelőleget.

Ezért a cikk véleményét és következtetéseit kritizálva az álláspont szerint az osztalékelőleg befizetése nem volt erőn felüli vállalás, és az MVM nem a kínai hitelből pótolta azt. Az MVM vezérigazgatója, Mátrai Károly, friss interjújában rámutatott, hogy a vállalatcsoport rekordnyereséget ért el tavaly, ami arra utal, hogy az eredménytartalék könnyen és gyorsan növekedhet a következő számviteli időszakban.

Frissítés!

Szerdán, január 31-én kiadott egy közleményt az MVM Csoport a fenti témában, amelyet az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk:

"Jávor Benedek állítása szakmai megalapozottságot nélkülöző spekuláció, a valóságban a kiragadott hitelszerződés szerinti forrás és az osztalékelőleg kifizetése nincs kapcsolatban egymással.

Az MVM Csoport 2023-ban fennállása legsikeresebb üzleti évét zárta, amely lehetővé tette, hogy a tulajdonos éljen a lehetőséggel és osztalékelőleget vegyen fel. Az MVM az osztalékfizetésnél egyértelműen kommunikálta, hogy a kifizetésre került osztalékelőleg főleg a sikeres külföldi versenypiaci tevékenységből származó eredmény terhére történt.

A Párbeszéd adatigénylésére válaszként társaságunk tájékoztatta a Pártot a szobán forgó hitel felhasználásának részleteiről. Idézet a válaszunkból: „A kölcsön felhasználásának célja általános vállalatfinanszírozás.” Vagyis a kölcsönt az MVM Csoport – a hozzá hasonló nemzetközi integrált energetikai vállalatokhoz hasonlóan – a szokásos üzletmentének gördülékeny és hatékony finanszírozásához használja az egyéb hitel és tőkepiaci forrásbevonási tevékenysége eredményeként rendelkezésre álló források részeként."