Milliárdokból rendezhet gigarendezvényt Áder János alapítványa - mutatjuk

Áder János alapítványa, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány, milliárdokat költ arra, hogy megrendezze a klímavédelmi gigarendezvényt. A Planet elnevezésű eseményt korábban a külügyminisztérium szervezte 2021-ben, az idén azonban az említett alapítvány vállalta el a szervezést, ami 1,5 milliárd forintot fordít csak a tervezésre.

Az alapítvány két vállalatot, az Unger Zsolt Grafikai és Szolgáltató Kft.-t és a Clair & Curtis Communication Kft.-t bízta meg a rendezvény fenntarthatósági részének tervezésével, összesen nettó 1 milliárd 150 millió forintért.

A cégeknek számos feladatot kell ellátniuk, mint például az üzleti expó és ifjúsági látványszínház tervezése, animációtervezés, élelmiszer-takarékos catering tervezése és látványtervezés. A Planet rendezvény célja a környezetvédelem és klímaváltozás ismereteinek oktatása, valamint a társadalom környezettudatosságának fejlesztése.


Az idei rendezvény fókuszában az élelmiszerrel kapcsolatos fenntarthatósági kihívások állnak, és gálaest is szerepel a programban.

A szervezés mellett a kommunikációra is szükség van, amiért további költségek merülnek fel. A MediaTraffic Innovation Kft. végzi el a kommunikációs feladatokat, míg alvállalkozójuk, a Clair & Curtis Communication Kft., részt vesz a tervezésben is. A kommunikációs feladatokra kiírt közbeszerzés értéke nettó 600 millió forint.


Áder János 2016-ban hozta létre a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, és az alapítvány tavaly közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakult át. Az alapítványt az állam is támogatja: 2018-ban félmilliárd forinttal, 2019-től évente másfél milliárd forinttal, majd 2021-ben és 2022-ben összesen ötmilliárd forinttal segítette a kormány. Áder Jánosnak, mint volt államfőnek, évi 73 millió forintos keret áll rendelkezésére jótékony célokra. Az alapítvány ügyei jól mennek, annyira, hogy 2021 végén egy másfél milliárd forint értékű budai villát is vásárolt.