Mindenki fizetését érintheti - Lesújtó adatot közölt a KSH

Éves és havi összevetésben is visszaesett a magyar ipar teljesítménye novemberben – közölte a KSH kedden. Az előző évinél 5,8 százalékkal teljesített rosszabbul a magyar ipar a tavalyi utolsó előtti hónapban, holott már a tavalyelőtti november is szinte stagnálást – csak 0,5 százalékos növekedést – hozott éves alapon. A munkanaphatástól megtisztított mutató csak enyhén jobb, az 5,6 százalékos csökkenést jelez.

Ennél a mínusz 5,8 százaléknál csak három hónapban – áprilisban, májusban és szeptemberben – teljesített rosszabbul az ipar, de azoknál jelentős szerepe volt a bázishatásnak, az előző év szeptemberében például 11 százalék fölötti ipari növekedést mértek. Az év első tizenegy hónapjában így 4,8 százalékkal maradt el az ipari termelés a 2022-estől.

Ha a hosszabb távú, a 2015-ös havi átlagot 100 százaléknak alapul vevő volumenindexet nézzük, akkor azt mondhatjuk, hogy a novemberi 116,6 százalék a

2021 szeptembere óta látott legrosszabb adat, vagyis a magyar ipar beesett a Covid-járvány vége utáni kilábalás szintjére.Ráadásul novemberben havi alapon is jócskán, 2,3 százalékkal visszaesett az ipari termelés – egy évvel korábban csak 0,7 százalékos volt ez a mutató –, így az októberi 0,6-os havi csökkenés és a szeptemberi 1,2 százalékos havi alapuló bővülés ismeretében azt mondhatjuk, hogy gyorsuló ütemű hanyatlás trendje kezd kibontakozni.

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene, derül ki a KSH adataiból. Csak a kokszgyártás–kőolaj-feldolgozás, valamint a vegyi anyagok és termék gyártásának alágazatában nőtt a termelés, minden másban csökkent.