Müller Cecília váratlan beismerése: nem is volt itthon abból a Covid-vakcinából, amelyet...

A magyar kormány, Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette, hogy a Covid-vakcina beszerzésével kapcsolatos információkat egy közbeszerzési dokumentumban nyilvánosságra hozta. Az országos tisztifőorvos korábban már beszélt a frissített vakcinákról, amelyek az aktuális vírusvariánsok ellen nyújtanak hatékony védelmet. A BA.5 típusú variáns jelenleg a legelterjedtebb Magyarországon.

Azonban a dokumentum szerint az elérhető vakcinák között nincs az omikronspecifikus változat, amelyre Müller Cecília korábban utalt. A közbeszerzési iratok továbbá azt is kiderítették, hogy az államtitkár által említett 700 ezer Moderna-vakcina beszerzése nem valósult meg, és a kormány lényegesen kevesebb oltóanyagot tervez vásárolni.

A tisztifőorvos indoklásában kiemelte, hogy a vírus változékonysága miatt szükség van a legújabb vakcinaváltozatok beszerzésére a kockázati csoportok számára. Azonban az ECDC adatai és az iratok is azt mutatják, hogy Magyarországon eddig nem érhető el az omikronspecifikus vakcina.





Ez a fejlemény újabb információkat hozott a Covid-vakcina beszerzési gyakorlatáról, amely korábban közvetett információk és hatósági válaszok hiányában nem volt teljesen tisztázott.