Orbán Viktor: Gyakran neveznek Vlagyimir Putyin kutyájának vagy trójai falónak...

**Orbán Viktor Törökországban: Konzervatív Fordulatot Akar, de Az EU-ban Maradna**

Orbán Viktor magyar kormányfő részt vett a törökországi Antalyai Diplomáciai Fórumon, ahol kiemelte, hogy Magyarország az egyetlen keleti eredetű nemzet Európában, és ezért maradna az Európai Unióban, de konzervatív fordulatot szeretne látni. A fórumon Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására vett részt, és számos fontos témát érintett, beleértve az ukrajnai konfliktust és az EU jövőjét.

Orbán Viktor nem látja a kiutat az ukrajnai háborús konfliktusból, ami szerinte megbénítja az európai politikát. Kijelentette, hogy ha valaki azt gondolja, az idő az ukránoknak és a Nyugatnak dolgozik, és a háború folytatása katonai sikert hozhat Ukrajnának, akkor van értelme folytatni. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ő személyesen azok közé tartozik, akik szerint jobb most abbahagyni, mivel úgy véli, az idő Oroszországnak dolgozik. Kiemelte, hogy ő és Magyarország teljes mellszélességgel a béke oldalán állnak.

– Gyakran neveznek Putyin kutyájának vagy trójai falónak. Erre pszichoterápiát javasolnék. Ez nem politikai vita – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ő nem Putyin vagy ukrán, hanem magyar szemüvegen keresztül nézi az ukrajnai háborút, ahol magyarok halnak meg.


Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarország mindig különleges geopolitikai helyet foglal el az Európai Unióban, és az egyetlen keleti eredetű nemzet Európában, vagy legalábbis az egyetlen, amely erre büszke. Bár hangsúlyozta, hogy maradni akar az EU-ban, az a célja, hogy a konzervatív tábor kerüljön többségbe az EU politikájában.

A kormányfő emellett megosztotta véleményét az EU jövőjéről is. Szerinte jelenleg egy progresszív, liberális ideológián alapuló Európa létezik, amely nem tiszteli a nemzeti büszkeséget és a családi értékeket. Orbán Viktor szerint a nyári EP-választásokat követően megváltozik az uniós parlament összetétele, és nagyobb erővel fog majd képviselni a jobboldal.

Végül Orbán Viktor beszélt arról is, hogy miért húzódott sokáig a Svéd NATO-csatlakozás ratifikálása. Kifejtette, hogy sok vita zajlott erről, és Magyarországot gyakran vádolják Brüsszelben azzal, hogy megsérti a jogállamiságot. Emellett felidézte, hogyan sikerült újjáépíteni a bizalmat Svédországgal a NATO-csatlakozás kapcsán.

A jövő héten Orbán Viktor találkozik Donald Trump volt amerikai elnökkel, akit nagyon tisztel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy találkozna Joe Bidennel is, de az amerikaiaknak kell eldönteniük, ki lesz a következő elnök, és szerinte Trump visszatérése előnyösebb lenne Magyarország és a béke szempontjából.