Orbán bekeményített: tudnak nekünk kárt okozni, de az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban adott interjújában kifogásolta az ukrán vezetést, kijelentve, hogy nem tart igényt az ukránok "kóser pecsétjére". A miniszterelnök szerint egy ezeréves államnak nem kellene engedélyt kérnie a szomszéd szlávoktól arra, hogy ki és mi. Orbán úgy véli, az a magyar kormány felelős, hogy a magyar érdekeket képviselje, és ez alapján alakítja külpolitikáját.

Az interjúban Orbán kritizálta az uniós vezetőket, akik szerinte a háborús logika mentén érvelnek az ukrán konfliktus kapcsán, miközben ő a béke és tűzszünet mellett érvelt. Elmondta, hogy az uniós támogatás Ukrajnának nem fegyverekre megy, hanem arra, hogy megakadályozzák az ukrán állam összeomlását. Azért érte el a megállapodást, hogy a magyaroknak szánt pénzeket ne küldjék el Ukrajnába.

Orbán emellett beszélt a brüsszeli gazdatüntetésekről is, kijelentve, hogy a traktorok és a marhabőgés miatt alig tudott aludni. Ugyanakkor megérti a gazdák panaszát az uniós szabályokkal kapcsolatban, amelyek szerinte hátrányosan érintik a magyar mezőgazdaságot az Európán kívüli termelőkkel szemben.


Az ukrán külügyminiszteri találkozó kapcsán Orbán úgy vélelmezte, hogy Kárpátalján a magyarok jogfosztásban élnek, és a magyar kormány csak akkor hajlandó elhinni a jogok visszaadását, ha azt láthatják a gyakorlatban. Orbán hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a magyarok érdekét képviseli, függetlenül azoktól a vádaktól, amelyeket rájuk hoznak.

Orbán szerint ha nincs megegyezés, tudnak nekünk kárt okozni, de az sem lesz kellemes, amit mi okozunk nekik. „Ezért jobb megegyezni, mint veszekedni” – mondta a miniszterelnök, aki kiemelte, hogy ő elment a falig