Orbán bevetette a csodafegyvert: új kormányzati szerv jött létre

## Új tanácsadói testületet hozott létre Orbán Viktor kormánya

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor már hétfőn informálisan felállított egy új tanácsadói testületet, melyet személyesen hozott létre - jelentette a hvg.hu. Korábban már tájékoztattunk arról, hogy Orbán Viktor többek között új nemzetbiztonsági főtanácsadót is kinevezésre készül, amihez a parlament már elfogadott egy törvényt.

Ezzel kapcsolatban Kovács József, a miniszterelnök mesterkéményének neve is felmerült, aki jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetiroda információs államtitkáraként tevékenykedik. Ő eddig is nemzetbiztonsági főtanácsadó volt gyakorlatilag, azonban az említett törvény most magasabb szintre emeli a tisztséget, politikai felső vezetők szintjére.

A jelek szerint azonban a kormányfő nemcsak a nemzetbiztonsági főtanácsadó pozíciójában tervez változtatásokat, ugyanis Kovács József neve nemrég egy nagyobb tanácsadói testület létrehozásával kapcsolatban is felmerült. A hírek szerint a miniszterelnök már

Egy teljesen új tanácsadói testület létrehozásán dolgozott a közelmúltban, amely hamarosan zászlót is bonthat.

Erről először Panyi Szabolcs oknyomozó újságíró hozott nyilvánosságra információkat a hvg.hu-n keresztül. A testület tagjai között szerepelnek:

- Kovács József;
- Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke;
- Stumpf István volt alkotmánybíró;
- Papp Károly titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár;
- Bakondi György belbiztonsági főtanácsadó;
- valamint Maróth Miklós, az akadémiai kutatóhálózati elnöke.

A testület elsősorban stratégiai kérdésekben ad tanácsokat a miniszterelnöknek. A hvg.hu-nak sikerült elérnie Stumpf Istvánt, aki megerősítette, hogy valóban létrejön a testület, és ő is tagja lesz (azonban több részletet egyelőre nem kívánt felfedni).

Egy másik tag, aki névtelenség mellett nyilatkozott, megerősítette a fent említett személyek részvételét a testületben, és elmondta, hogy már hétfőn megtartották az első - még informális - ülést.

A tanácsadói testület működése klasszikus tanácsadói formában történik: javaslatokat tehetnek, azonban döntési jogkörük nincs. Azonban folyamatosan részt vesznek az operatív tevékenységekben. A pontos jogi hátterük még a következő napokban véglegesedhet.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette, hogy megalakult a testület. A tanácsadó testület célja, hogy elemzésekkel és tanácsokkal segítse a kormány és a miniszterelnök munkáját, különös tekintettel a kormányzati működés különböző területeinek stratégiai szempontból történő áttekintésére.

Az elnök Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. A testület működésének koordinálásáról a Miniszterelnöki Kabinetiroda gondoskodik. A testület hivatalos működése 2024. március 14-én kezdődik.