Óriási pénzeső: Erdélyi program keretein belül jelentkezhetnek a magyar kormány-támogatásra

A Nemzetpolitikai Államtitkárság által kezdeményezett Kárpát-medencei Lovas Program nyílt pályázati felhívása hivatalosan megjelent. A tavaly indult Erdélyi Lovas Program keretében 75 erdélyi lovas szervezet részesült támogatásban.

Az államtitkárság keddi közleménye szerint a program célja az egészséges életmód és a rendszeres sport ösztönzése mellett a hagyományőrzés, a lovas hagyományok ápolása, valamint a nemzeti identitástudat erősítése a Kárpát-medencében.

A pályázati lehetőség olyan Magyarország határain kívül működő, lovakkal kapcsolatos tevékenységeket végző magyar szervezetek számára nyitott, akik működésük, fejlesztésük, eszközbeszerzésük, valamint programjaik és rendezvényeik megvalósításához szeretnének támogatást igényelni. A pályázat feltétele, hogy a létesítő okiratban felsorolt tevékenységek között szerepeljen a lovas sport és lovas szabadidő, a lovas hagyományőrzés, a lovas turizmus, a lovas terápia vagy a lovas rendezvények szervezése.

Az államtitkárság hangsúlyozza, hogy a lovassport és a lovas kultúra fontos része a nemzeti kultúrának, és évek óta támogatják a lovassport újjáélesztését, valamint lovas rendezvények megvalósítását a Kárpát-medencében.


Tavaly elindult az Erdélyi Lovas Program, amelynek keretében 75 erdélyi lovas szervezet részesült támogatásban. Az Erdélyi Lovas Program sikerei alapján idén júliusban bejelentették a Kárpát-medencei Lovas Program indítását. A program célja a teljes Kárpát-medencére kiterjedő támogatás nyújtása lovas egyesületek számára, valamint a lovas kultúra és hagyományőrzés minél szélesebb körben való elterjesztése és népszerűsítése, különösen a fiatal generációk körében.



A pályázat keretösszege 400 millió forint, és az igényelhető támogatás mértéke 1 millió forinttól 7 millió forintig terjed. A támogatás vissza nem térítendő. A pályázat benyújtására 2023. szeptember 5-étől van lehetőség, a kérelmeket pedig október 3-án, közép-európai idő szerint 14 óráig fogadják el.