Óriási pénzmozgás az MVM-nél: milliárdos értékben kötött szerződéseket NER-közeli cégekkel és személyekkel

Szeptemberben rekordmennyiségű orosz gáz érkezett Magyarországra, és az ára harmadik hónapja körülbelül 120 forint köbméterenként. Ez jelentősen alacsonyabb az átlagos 767 forintos tarifánál, amelyet a fogyasztóknak számítanak fel.

Az MVM Zrt. jelentős nyereséget realizál a lakossági piaci tarifán. A Központi Statisztikai Hivatal 155 forintos lakossági átlagárat vett figyelembe szeptemberben, ami alapján az MVM minden köbméteren mintegy 30 forintos profitra tehetett szert a lakosságnak értékesített gázon.

Az Eurostat adatai szerint az orosz importgáz ára köbméterenként 0,313 euró, átszámítva pedig 121 forint. Ez azt jelenti, hogy július óta, már harmadik hónapja körülbelül 120 forint körül mozgott a beszerzési ár. Ez azt is jelenti, hogy az ár (euróban számolva) durván a hetedére esett a tavaly októberi csúcshoz képest, amikor 2,522 euró/köbméteres szinten, azaz ezer forint környékén tetőzött.


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy az év végéig nem változnak a lakossági energiaárak, és utalt arra, hogy jövőre áttekintik a kormányzati döntéshozók, hogy szükséges-e beavatkozni a tarifákba.

Az MVM az elmúlt két év során közel 7 milliárd forint értékű szponzorációs és egyéb szerződéseket kötött NER-közeli cégekkel és személyekkel.