Rágalmazási pert indított Bayer Zsolt felesége - nem akármivel vádolták meg, már meg is van a bírósági döntés

A Demokratikus Koalíció (DK) 2021-ben feljelentést tett az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) ellen, állítva, hogy az OVSZ áron alul adta el a vérplazmát.

A DK szerint az OVSZ 2017-ben olyan szerződést kötött a vérplazma értékesítésére, amelyben alacsonyabb áron adta el a plazmát, mint a világpiaci ár. A szerződés 2019-ben járt le, és Bayerné dr. Matusovits Andrea, aki akkoriban Bayer Zsolt jobboldali publicista felesége volt, a főigazgató. Ő újabb három évvel meghosszabbította a szerződést anélkül, hogy új pályázatot hirdetett volna meg.

A DK közérdekű adatigényléssel fordult az OVSZ főigazgatójához, azonban Bayerné dr. Matusovits Andrea megtagadta a válaszadást azzal az indokkal, hogy a szerződés tartalmának nyilvánosságra hozatala üzleti veszteséget okozhat a cégnek.

A DK pert indított az adatok megszerzésére, amelyet meg is nyert.

A szerződésekből kiderült, hogy az új szerződésben a vérplazma ára 78 euró/kg volt, míg a világpiaci ár 110 euró/kg körül mozgott az elmúlt években.

Az OVSZ közleményben válaszolt a vádakra, állítva, hogy a DK által említett "világpiaci ár" nem létezik, mert a plazmát az unió országaiban nem lehet szabadkereskedelmi forgalomba hozni. Ráadásul az ár jelentősen függ attól, hogy milyen módszerrel gyűjtik, milyen populációtól, és hogy átesett-e előszűrésen és tesztelésen.


Az OVSZ ezt követően rágalmazás vádjával pert indított, aminek eredményeként a parlament felfüggesztette Sebián-Petrovszki László DK-s képviselő mentelmi jogát, és 2022 elején eljárás indult ellene. Az ügyben most első fokon felmentették a politikust.

Az OVSZ főigazgatója továbbá rágalmazási pert indított a Válasz Online ellen, azonban tavaly májusban elveszítette ezt az ügyet.