"Orbán király birodalma" - Svájci újság címlapján a magyar miniszterelnök

A svájci NZZ címoldalán hosszú riport jelent meg Orbán Viktorról, Felcsútról és Magyarországnak járó uniós forrásokról.

A "Orbán király birodalma" című terjedelmes cikk a felcsúti kisvasútra összpontosít, mint az Orbán-rendszer szimbólumára.

Az NZZ szerzője megemlíti, hogy évente 2,5-5 milliárd eurót utalnak Brüsszelből Magyarországnak, ami a GDP körülbelül 3 százaléka és a költségvetési kiadások 6-7 százaléka.

Ezt írják: csak ezek az uniós transzferek tartották fenn a gazdasági növekedést, nélkülük az összeomlás elkerülhetetlen lett volna.

Azonban megjegyzik, hogy a jelenlegi helyzet sem túl kedvező, mivel az infláció közel 25 százalékos, ami az EU legmagasabbja.

Az NZZ szerint az Orbán-kormány és az EU közötti bizalmatlanság valójában a kisvasúttal kezdődött. A hosszú cikk részletesen bemutatja a felcsúti Orbán birodalmat, és elmagyarázza a svájci olvasóknak a rendszer eredetét, bemutatja a magyar politika számos szereplőjét, valamint a torzul nyilvánosságot.



A szerző Puskás Ferencnek tulajdonított mondással zárja a cikket: "A pénz mindent tönkretesz" - mondta állítólag a legenda, amikor hosszú idő után hazatért - "A magyar futball halott, mert mindenki csak a pénzre hajtott." A demokrácia hasonló sorsra juthat - írja a svájci újságíró.

Kép illusztráció forrás google