Riaszt a Nébih! - veszélyes anyagot mutattak ki a magyar zöldségekben

## Riasztás: Veszélyes Növényvédőszer-maradványok Magyar Zöldségekben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki, miután veszélyes anyagokat találtak népszerű magyar zöldségekben.

Az Agrárszektornak adott interjúban a Nébih közölte, hogy leggyakrabban citrusféléken azonosítottak olyan növényvédő szereket, amelyek az Európai Unióban nem engedélyezettek. Emellett fejes salátában, uborkában, szamócában, almában, körteben és retkekben is találtak szakembereik növényvédőszer-maradékot.

A Nébih évente egyszer, előre meghatározott terv alapján, rendszeresen végzi a szermaradék-vizsgálatokat, és panaszbejelentések esetén is intézkednek. Az interjúból kiderült, hogy ha más probléma merül fel, akkor is elrendelnek vizsgálatot.

A hivatal adatai szerint a mérések során a vizsgált minták nagyjából 1-1,5 százalékában találtak határérték feletti növényvédőszer-maradványt.

A legtöbb problémát leggyakrabban a citrusfélék jelentik, de az alábbi zöldségekben is gyakran előfordul: fejes saláta, uborka, szamóca, alma, körte és retek.

A Nébih közleménye szerint évente változik, hogy magyar vagy külföldi termékeknél tapasztalnak-e több problémát. Fontos hangsúlyozni, hogy a fogyasztók biztonsága érdekében a hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri és intézkedik az ilyen jellegű problémákra.

A fogyasztók figyelmét arra kérik, hogy tájékozódjanak a Nébih által kiadott figyelmeztetésekről, és megfelelő óvatossággal válasszanak és fogyasszanak zöldségeket és gyümölcsöket.

A lista az alábbiakat tartalmazza:

a fejes saláta,
az uborka,
a szamóca,
az alma,
körte és
a retek.