Rogán bizalmasának fiai épp most szereztek egy gyanúsan hizlalt, 1,5 milliárd forintos céget

Egy kínai férfi, aki részesült a letelepedési üzletből származó előnyökből, offshore vállalatot vezetett, és 1,6 milliárd forintot helyezett el egy magyar Zrt.-ben, majd távozott. A Zrt. később egy svájci vállalat tulajdonába került, de 2024 elejétől a Rogán Antalhoz közel álló Kertész családhoz kötődő vagyonkezelő lett a tulajdonosa.

A cégbírósági bejegyzés szerint 2024 eleje óta a Dignitas Vagyonkezelő Alapítvány a Green Wealth Zrt. tulajdonosa. A Dignitas Vagyonkezelő öt képviselője közül kettő Kertész Balázs fia, Vince és Kristóf. Kristóf ráadásul 2023 közepétől a Green Wealth vezérigazgatója. Kertész Balázs azonos Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasával, és szoros kapcsolatuk már a Fidelitas idején kialakult, később pedig a Belvárosban is folytatódott, ahol Rogán polgármester, Kertész pedig képviselő és kerületi vagyonkezelő vezetője lett - utóbbi az önkormányzat körüli gyanús ingatlan- és egyéb pénzügyi ügyek miatt vált érdekessé.

A cég vagyona 1,6 milliárd forint volt 2022 végén, de a 2023-as beszámoló még nem nyilvános, és nem ismert, hogy a tulajdonosváltás módosította-e a cég eszközállományát. Az előző tulajdonos egy svájci vállalat, a Green Protagonist AG.

Az 1,6 milliárd forintos vagyon viszonylag különös módon került a cégbe 2019 óta - emlékeztet rá a 24.hu.

A vállalatba, amelynek akkoriban legalább papíron sem volt köze a Kertész családhoz, minimális, egyetlen darab "B" részvény erejéig a Brit Virgin-szigeteki Delight Capital Global Holdings Limited szállt be.

Ez az érdekelt 4 millió 794 ezer eurót helyezett el a Green Wealthben (akkor még East-West Wealth), majd később eladta minimális részesedését is, de a jelek szerint a pénzt bent hagyta. A Green Wealth később egy svájci vállalat tulajdonába került - ekkor lett Kertész Kristóf a vezetője, majd 2024 elején a cég tulajdonosa a Kertész családhoz kötődő vagyonkezelő alapítvány lett.


A Lian Wang által képviselt offshore vállalat nemcsak a Green Wealthbe tett jelentős összeget, hanem a Green Choice nevű Zrt.-be is (akkoriban még K&V Green Flowersnek nevezték): ebbe 4 millió eurót. Később ebből is távozott - állítja a 24.hu. A Green Choice vezérigazgatója 2023 tavasza óta Kertész Vince, tulajdonosa pedig 2023 közepétől a svájci Green Protagonist. A különbség a Green Wealthhez képest az, hogy a Green Choice nem került a Kertész-féle Dignitas Vagyonkezelő tulajdonába 2024 elején.