Rólunk beszél a világ - az orosz vezetést lenyűgözte Orbán Viktor viselkedése

Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov elismeréssel szólt Orbán Viktorról, hangsúlyozva, hogy lenyűgözte az, ahogyan a magyar miniszterelnök határozottan védi Magyarország érdekeit az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján. Az elismerést követően Peszkov arra utalt, hogy Olaf Scholz német kancellár azt javasolta Orbán Viktornak, hogy hagyja el az üléstermet, és menjen el kávézni, hogy a 26 EU-tagország politikai vezetője nyugodtan szavazhasson Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről.

A szóvivő kiemelte, hogy az Európai Unió csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával és Moldovával destabilizálhatja az EU-t. Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy az ilyen tárgyalások évekig vagy akár évtizedekig is eltarthatnak, és mindig is szigorú kritériumoknak kellett megfelelniük az EU-hoz csatlakozni vágyóknak.


Nyilvánvalóan, Ukrajna és Moldova jelenleg nem felelnek meg ezeknek a kritériumoknak - tette hozzá.




Az orosz elnöki szóvivő furcsának nevezte azt a döntéshozatali mechanizmust, amely szerint az egyhangú döntések érvényesek, még akkor is, ha egy miniszterelnök távol van az ülésteremből. Ezt követően azonban dicsérte Orbán Viktort, kiemelve, hogy Magyarországnak megvannak a saját érdekei, és szemben más uniós országokkal, határozottan képviseli azokat. A szóvivő elismerően nyilatkozott Orbán Viktor álláspontjáról, amelyet lenyűgözőnek nevezett.