Szijjártó dúsgazdag megbízottja diplomata útlevéllel akarta megúszni a súlyos büntetést

Lénárd András, a Csíki Sör milliomos tulajdonosa, nemrégiben egy traffipaxba szaladt bele, miután bukaresti rendszámú Bentley-jével 162 km/h sebességgel száguldott Nagylak közelében (Arad megye). A gyorshajtás miatt 250 ezer forintos büntetést kapott, valamint jogosítványát 90 napra elvették.

A Magyar Hanghoz eljutott információk szerint Lénárd András nem fogadta el a büntetést, hanem fellebbezett, diplomatikus útlevelére hivatkozva. A lap beszámol arról, hogy Lénárd állítása szerint magyar állampolgár, aki diplomata-útlevéllel rendelkezik, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízottja.




Azonban a román hatóságok nem reagáltak pozitívan erre a hivatkozásra. Bár Románia engedi a többes állampolgárságot, azonban egy általános nemzetközi szabály értelmében, ha valaki adott ország állampolgára, akkor abban az országban nem hivatkozhat arra, hogy külföldi. Ezt a lap úgy kommentálja, hogy Lénárd András bárhol a világban lehet magyar diplomata, de Romániában nem, mivel ott román állampolgárnak számít.