Szingapúr volt külügyminisztere megüzente hogy mi ellen kell küzdenie a magyaroknak!

A világ egyre inkább polarizálódik és többpólusúvá válik, kialakulnak erős és gyengébb kapcsolatok. George Yeo, Szingapúr korábbi külügyminisztere szerint országok, mint Szingapúr és Magyarország, fontos hídszerepet játszhatnak ebben a folyamatban. A februári Eurázsia magazin címlapinterjújában Yeo kifejti, hogy kis országként mindkét országnak szembe kell néznie a blokkosodás problémájával, amit egészségtelennek és bizonyos mértékig erkölcstelennek tartanak, mivel az emberek életével játszik.

A különböző országokra nehezedő blokkosodással kapcsolatban Yeo beszél a kínai és az amerikai külpolitikai hozzáállás különbségeiről is. Kiemeli, hogy míg a kínaiak lazábban állnak hozzá a barátságokhoz, az amerikaiak stratégiát alkalmaznak Kína bekerítésére és lelassítására. Délkelet-Ázsia országai közül azonban egyik sem támogatja ezt az elképzelést, és Yeo figyelmeztet a nyomás túlzottan erős kifejtése esetén fellépő ellenszenvre.

Yeo rámutat, hogy bár a világ polarizálódik, és többpólusúvá válik, nem várható új hidegháború vasfüggönnyel. Az erős és gyengébb kapcsolatok mellett hangsúlyozza, hogy olyan országok, mint Szingapúr és Magyarország, hídszerepet játszhatnak. Az identitás erősítése fontos, mivel ez lehetővé teszi a különböző népekkel való szabad érintkezést, miközben rugalmasak tudunk maradni.

George Yeo végül arról beszél, hogy az Egyesült Államoknak érdemes lenne közel állni minden pólushoz, hogy kevesebb erőfeszítéssel tartsa fenn döntő szerepét. Azonban jelenleg az USA nem fogadja el a multipolaritás gondolatát, mivel azt érzi, hogy ezzel elveszítené dominanciáját.


A teljes interjú a februári Eurázsia magazinban olvasható, amelynek címlapján Orbán Balázs Huszárvágás című könyvét ajánlja George Yeo. Yeo méltatja a könyvet, amely bemutatja Magyarország kapcsolódási stratégiáját, kiemelve, hogy nem csupán a biztonságot keresi a nagyobb csoporton belül, hanem új és jobb irányokba tereli azt.