Újabb Balog botrány? - az egyház szabályai szerint nem is lett volna megválasztható

Az ellenzéki képviselő, Hadházy Ákos, kritikát fogalmazott meg a nyíregyházi református gyülekezet uniós pályázati pénzek felhasználásával kapcsolatban. Szerinte a gyülekezet közel 140 millió forintot költött "szervezeti működés hatékonyságjavítására", de úgy érzi, hogy a pénz egy része semmilyen valós javulást nem hozott az intézményekben.

Hadházy példaként hozott egy olyan projektet, amelyben az egyházközség jelentős összegeket, köztük tanácsadói díjakat és bérleteket fizetett ki magának. Rámutatott arra, hogy bár lehet, hogy minden törvényes volt, a projektek etikátlanságára hívja fel a figyelmet.

A politikus megemlítette, hogy a szerződéseket és dokumentumokat kikérte, majd meg is kapta az egyházközségtől, és ezekből idézett. Kifejtette, hogy egy tanácsadó cégnek jelentős összeget fizettek ki, ami eredménytelen "szakmai anyagot" hozott létre. Emellett számítástechnikai eszközöket vettek és irodai bútorokat is beszereztek, de a legtöbb pénzt magas fizetésekre fordították, amelyek 250-440 ezer forint között mozogtak.

Hadházy arra is utalt, hogy ezekkel a projektekkel lehet, hogy Balog Zoltán, a volt miniszter, megvásárolta magának a püspöki hivatalt. Emlékeztetett arra is, hogy Balog püspökké választása idején módosították a zsinati szabályokat annak érdekében, hogy az exminiszter alkalmas legyen a püspöki posztra.

Balog Zoltán, a zsinati elnökségéről lemondó püspök, korábban nyilatkozatában elismerte, hogy a közéletből való visszatérés hasznot hozott az egyháznak, bár nem pénzben mért hasznot, hanem abban, hogy az egyház karakteresebben tudott megjelenni a közéletben.