VSquare: Orbán Gáspár az új Nemzetbiztonsági Tanács egyik ágáért felel

Orbán Gáspár a Nemzetbiztonsági Tanács egy ágazatáért felel, noha hivatalosan semmiféle tisztséget nem tölt be a kormányzatban és sem szakirányú végzettséggel, sem szakmai tapasztalatokkal nem rendelkezik.


Hatalmas irodát kapott a Karmelita kolostor első emeletén Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia – állítja kormányzati forrásokra hivatkozva a VSquare oknyomozó portál hírlevele.


Az ifjabb Orbán a nemrég Biró Marcell vezetése alatt megalakult Nemzetbiztonsági Tanács egy ágazatáért felel, noha hivatalosan semmiféle tisztséget nem tölt be a kormányzatban és sem szakirányú végzettséggel, sem szakmai tapasztalatokkal nem rendelkezik – írja a hvg.hu.

Ugyanakkor a portálnak nyilatkozó kormányközeli forrás azt állítja, hogy minderre azért van szükség, hogy az apja rajta tarthassa a szemét Orbán Gáspáron, akiről legutóbb a Direkt36 nyomán mi is megírtuk, hogy részt vett a Csádba küldött magyar katonai misszió megszervezésében. A VSquare szerint a küldetés Orbán Gáspár szerelemgyereke, amire rendszerint startupként hivatkozik és abból sem csinált titkot, hogy több hasonló projektben is gondolkodik.

A források szerint az ifjabb Orbán őszintén hisz benne, hogy a távoli országokban kínálkozó, olykor szokatlan, máskor kockázatos lehetőségek kihasználásával növelni tudja Magyarország befolyását, respektusát és természetesen a bevételeit. Még ha ez azt is jelenti, hogy 200 katonát küld egy polgárháború szélén álló afrikai országba.

A portál szerint a Nemzetbiztonsági Tanácsot vezető Biró egy csendes, hatékony bürokrata, aki teljességgel híján van a politikai ambícióknak, de teljes mértékben bírja a miniszterelnök bizalmát. Az új szervezet három ágra oszlik, ebből az első kettő, a hírszerzési és a katonai részleg már létezik, míg a harmadik, a külpolitikáért és a kényes diplomáciai ügyekért felelő alosztály megszervezését Orbán Gáspár koordinálja.