Vége: Nem segítenek tovább a cseh rendőrök a magyar határ ellenőrzésében

## Cseh rendőrök visszavonulnak a magyar határ ellenőrzéséből

A cseh rendőrség nem fog tovább segíteni az illegális migráció ellenőrzésében a magyar–szerb határnál, mert a prágai értékelés szerint a Balkán déli részén, Szerbián keresztül vezető útvonalon majdnem leállt a migráció - közölte David Schön, a cseh országos rendőr-főkapitányság szóvivője Prágában hétfőn.

A déli magyar határon szolgáló utolsó 40 fős cseh rendőri kontingens már visszatért Csehországba a március első hetének végén. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a cseh rendőrség felfüggesztette az újabb kontingens küldését Magyarországra.

Schön elmondta, hogy a szerb biztonsági erők tevékenységei és a magyar határon tett intézkedések is hozzájárultak a helyzet javulásához. Ugyanakkor a cseh rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri az új adatokat és eseményeket, és szükség esetén újra megfontolja a segítségnyújtást Magyarországnak.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy Csehország kész reagálni Magyarország vagy bármely más állam megkeresésére, és azonnal válaszolni fog. Tavaly összesen mintegy 240 cseh rendőr teljesített szolgálatot Magyarország déli határszakaszán, és az utolsó 40 fős kontingens január közepétől március első hetének végéig szolgált az országban.

Az elkövetkező időben a rendőrségi szakértők továbbra is értékelik a helyzetet, és a cseh hatóságok készen állnak arra, hogy újra segítséget nyújtsanak, ha szükség lesz rá.