Nemzetközi botrány: Kocsis Máté nácizott egyet a kollégájának...

Kedden kiderült, hogy az Európai Parlament perelni készül, mivel részben felszabadították az uniós támogatásokat Magyarországnak. Daniel Freund, a német zöldpárti EP-képviselő élesen kritizálta Magyarországot, állítva, hogy nem teljesítette a szükséges feltételeket, és úgy véli, a költségvetés kis részét sem kellett volna feloldani. Freund azt is jelezte, hogy az EP bíróság elé viszi az ügyet, kijelentve, hogy "Találkozunk a bíróságon." Freund a decemberi megállapodást, amelyet Orbánnal kötöttek, "piszkosnak" nevezte, és úgy látja, az nem a valódi reformtörekvéseken alapult.

Kocsis Máté, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője rövid válasszal reagált Freund kritikájára. Felidézte Freund szavait, majd hozzátette: "Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó."




Ez a két politikus korábban is ütközött egymással, például Deutsch Tamás a "futóbolondnak" nevezte a német képviselőtársát, míg Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy Orbánról szóló ChatGPT-rapszöveg kapcsán vitatkozott vele. Freund rendszeresen hangsúlyozza az álláspontját, miszerint az EU-s forrásokat vissza kellene tartani Magyarországtól, és továbbra is kritikát fogalmaz meg a magyar kormány felé.