Lázár János visszavenné az állami támogatást - 27 év után, végkielégítés nélkül rúgtak ki egy szakszervezeti vezetőt a Continental szegedi gyárából

Azonnali hatállyal és előzetes figyelmeztetés nélkül bocsátották el Radics Gábort, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség elnökét január közepén a Continental szegedi gyárából. Radics, aki 27 évig dolgozott a gyárban, nem kapott végkielégítést, és azt állítja, hogy a tavalyi évre járó prémiumától is elesett. A felmondás okát a Contitech Kft. üzleti titoknak minősítette.

A Mérce érdeklődése során a Contitech a munkajogi és adatvédelmi szabályokra hivatkozva nem adott részletes tájékoztatást a felmondás okáról és a szakszervezeti pozíciókhoz tartozó feladatok ellátásáról. Radics jogi lépéseket tervez az ügyben. A munkajogászok szerint azonnali hatályú felmondás esetén a szakszervezeti vezetőknek nem járnak meg a többletjogok, de az is szokatlan, hogy egy felmondás okát üzleti titoknak minősítik.

Radics elmondta, hogy az utolsó munkanapján biztonsági őr kísérte ki a gyárból, majd másnap csak őrrel mehetett be az irodájába, ahol nem férhetett hozzá a szakszervezeti dokumentumokhoz. A letiltott dokumentumok egy része nem a Contitech ügyeit érinti, és Radics a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához fordult, felszólítva a céget, hogy adja vissza a hozzáférését a szakszervezeti adattárhoz.





Radics Gábor szerint az eset rávilágít arra, milyen következményekkel kell számolnia annak, aki a dolgozók érdekeiért próbál tenni, és a szakszervezeti szabadságot fontosnak tartja. Az ügy hátterében húzódó konfliktusokat a Continental a GSZSZ-szel szembeni perrel is elmérgesítette. A cég nem kommentálta részletesen az ügyet, és az egyéni eseteket adatvédelmi okokra hivatkozva nem kommentálta.