Döntött a hatóság, jön a giga bírság: súlyos törvényi rendelkezéseket sértett meg a TV2

Megsértette a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására és a közzététel időpontjára vonatkozó, kiskorúakat védő törvényi rendelkezéseket a TV2, ezért a Médiatanács a médiaszolgáltatót 2 750 000 forint, a TV2 vezető tisztségviselőjét pedig a jogsértés ismételtségére tekintettel 100 000 forint bírsággal sújtotta – írja közleményében az NMHH.

A bírságot a csatorna a 2024. február 17-én 19 óra 56 perctől közzétett Felhőkarcoló című film miatt kapta, aminek ugyan vágott verzióját adták le, de még így is maradt benne néhány agressziót tartalmazó és súlyos sérüléseket bemutató, emiatt aggályosnak tekinthető jelenet. Ez a Médiatanács szerint megalapozta volna a magasabb, IV. korhatár-kategóriába sorolást (tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott) és ennek megfelelően a későbbi, 21 óra utáni műsorra tűzést. A TV2-t a pénzbírság mellett a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére is kötelezte a testület.

Emellett döntés született az RTL fellebbezésében is: a csatorna ugyanis megtámadta azt az elsőfokú bírósági döntést, amely helyt adott a Médiatanács hatmilliós bíráságának. Ezt az RTL azért kapta, mert a Házasodna a gazda 4. évadának 9. részét 2021. július 29-én III. korhatár-kategóriába soroltan, 12 éven aluliak számára nem ajánlottan sugározta, azonban a Médiatanács eljárása azt állapította meg, hogy a műsorszámot az abban található szexuális utalások miatt magasabb, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni (16 éven aluliak számára nem ajánlott), és ennek megfelelően 21 órát követően közzétenni.

A jogsértés miatt a médiaszolgáltatóra 6 000 000 forint bírságot szabott ki a Médiatanács, emellett a jogsértés ismételtségét is kimondta. Az RTL a döntés ellen bírósági úton keresett jogorvoslatot. Az Ítélőtábla által az ügyben meghozott másodfokú ítélet helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését.

Nyitókép illusztráció forrás google