Valami készül: Rekordszámú személyes adatot kért ki a magyar kormány a Facebooktól

Tavaly január és június között világszerte számos állam jelentős mennyiségű adatigénylést intézett a Facebookhoz. Ezzel szemben a magyar hatóságok a fél év alatt több adatigénylést tettek, mint az előző év egészében. A Portfolio beszámolója szerint a Meta jogi csapata csak a magyar kérvények közel felére válaszolt.

Az adatok szerint 2023 január-június között összesen 496 372 felhasználói fiókra vonatkozó adatigénylést nyújtottak be a magyar hatóságok, ebből pedig 4195 esetben sürgősségi kérvényt is benyújtottak. Az adatigénylések mögött bűnügyi nyomozások, terrorelhárítási tevékenységek, bírósági eljárások és kiberbiztonsági fenyegetések kezelése is állhat.

Általában a hatóságoknak jogi eljárásokat kell követniük, például házkutatási parancsot vagy bírósági végzést kell beszerezniük, amikor adatokat kérnek a Facebooktól. Azonban a Meta jogi csapata a jogilag megalapozatlan adatkéréseket is vizsgálja, és eldöntheti, hogy nem teljesíti azokat.

Magyarország az év első felében 625, a második félévben pedig 620 kérvényt nyújtott be, míg 2023 első felében már 1033 adatkérést küldtek 1413 felhasználói fiókkal kapcsolatban. A jelentés nem részletezi, hogy ezeket az adatokat milyen jogcímen igényelték a magyar hatóságok.


A Meta csak az igényelt adatoknak nagyjából felét, azaz 50,63 százalékát küldte el a magyar hatóságoknak. Ez a mutató jelentősen alacsonyabb, mint más európai országok esetében, ahol a szomszédos Románia esetében 62,88 százalékban, Csehország esetében 77,23 százalékban, míg Franciaországban 84,2 százalékban küldték vissza a Meta a profilinformációkat.