thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.23
THE POST
           
23
Félmilliós irodabérlés: belezavarodik a fideszes a magyarázkodásba!
Ez is érdekelhet:
Most már biztos: haláláig hatalmon maradhat Putyin!
Belehalt sérüléseibe a fának hajtó magyar férfi!
Újabb iskolabotrány: Iskolatársai verték össze ezt a kislányt! - megállíthatatlan az iskolai agresszió hazánkban!
Több mint öt hónapja üresen áll Miskolcon az a belvároshoz közeli iroda, amelyet havi majdnem félmillió forintért bérel a városban a fideszes Hubay György. Az eddig két és fél milliós cechet persze nem ő – hanem az Országgyűlés Hivatala állja, vagyis – közpénz lévén – végső soron a választók. Az összeg Hubay korábbi munkahelyét, a fideszes vezetésű város vagyonkezelő cégét gyarapítja, a Fidesz pedig – véletlen? – a saját irodájaként tünteti fel a helyiséget. Hubay környezetében és a Fidesznél felújítással magyarázzák a furcsaságokat – akár el is hinnénk, ha nem jártunk volna a helyszínen.

Ismerik az érzést, amikor feltesznek valakinek egy értelmesnek gondolt kérdést, de az illető olyan hangsúllyal válaszol, mintha a világ legnagyobb képtelenségét kérdezte volna tőle? Így jártunk Miskolcon, amikor felkerestük a címet, amelyen – papíron legalábbis – négyezer forint híján havi félmillió forintért bérel irodát a Fidesz parlamenti képviselője, Hubay György.


„A Gyurit? Itt? Még sosem láttam itt, pedig ismerem”

– mondta nevetgélve egy a házban lakó hölgy a Széchenyi utcai lépcsőházban, ahol eleve azután kezdtünk kérdezősködni, hogy semmi nyomát nem találtuk a politikus által bérelt helyiségnek. Sem a bejárat mellett, sem az utcafront egyéb részein, sem a kaputelefonnál nincs erre utaló tábla vagy felirat. Egy működő bankfiókon és az ugyancsak üzemelő dohánybolton kívül a 94.-es szám alatt még két üresen álló helyiség árválkodik, egymásra nyíló bejárattal, de az üvegen bekukkantva csak csupasz falak látszanak, sehol egy bútor, vagy egyéb, működésre utaló berendezés. A bejárat előtt eldobált szemét, illetve csikkek mennyisége is arról árulkodik, hogy mostanában nemigen nyitogatta senki.

Pedig – ahogy november közepén megírtuk – a fideszes politikus szerződése elvileg szeptember elseje óta él a bérbeadóval, amely ráadásul nem más, mint a képviselő korábbi munkahelye: a fideszes vezetésű város vagyonkezelő cége, a Miskolc Holding Zrt.

A havi 496 ezer forintos bérleti díjjal messze Hubay György a rekorder a 199 parlamenti képviselő közül. A díj pedig nemcsak országos viszonyításban tűnik rendkívül magasnak – még fővárosi, sőt Budapest frekventált pontjait választó képviselőtársai is találtak ennél olcsóbbat –, de a megyeszékhely többi politikusáéval összehasonlítva egyenesen megmagyarázhatatlan: a Miskolc másik, I.-es választókörzetéből bejutott szintén fideszes Csöbör Katalin 165 100 forintért bérel egy 76 négyzetméteres Kossuth utcai – a városi Fidesz-irodával azonos címen lévő – helyiséget (ezt Hubay György novemberi közleményéből tudjuk, mert a parlament honlapján található szerződéslistában és a lapunk által kikért kimutatásban nem szerepel), a jobbikos Jakab Péter pedig a félmilliós bérleti díj feléért, 223 ezer forintért talált magának egy Hubayé Györgyénél nem sokkal kisebb irodát a megyeszékhelyen.

A Hubay-féle irodának mégsem a bérleti díja, még csak nem is 160 négyzetméter nagysága a legfurcsább (bár a politikus ezzel is a rekorderek között van), hanem az, hogy mintha a szerződésen kívül semmilyen kapcsolatban nem lenne a képviselővel.

A miskolci városházán – miután sem a város honlapján, sem a politikus parlamenti adatlapján, sem személyes Facebook-oldalán nincs nyoma, hogy hol és mikor tart fogadóórát vagy egyáltalán milyen címen lehet elérni – korábbi érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a képviselőnek nincs irodája Miskolcon, a helyi Fidesznél pedig azt, hogy

„majd lesz egyszer, de még nincs aktualitása a dolognak”.

Mindez október végén történt, február elején végül azután döntöttünk úgy, hogy személyesen is elmegyünk a helyszínre, hogy ismét hasonlót tapasztaltunk.

Bár múlt héten, miután a jobbikos Jakab Péter leleplezte, hogy Hubay György december óta immár egy másik irodát is bérel Miskolcon (szintén a helyi Fidesz szervezetével egyező címen), a fideszes politikus egy közleményben azzal védekezett, hogy a Kossuth utcai ingatlan „az állandó munkatársak napi munkavégzésének helyszíne”, a Széchenyi utcaiban pedig a fogadóóráit tartja – ez utóbbinak egyértelműen ellentmondanak a helyszínen tapasztaltak. (A talányról nem beszélve, hogy a műfajából eredően négyszemközti fogadóórákhoz miért kell vajon 160 négyzetméter.)

Amikor az ellentmondásról szerettük volna megkérdezni Hubay Györgyöt, csak az asszisztenséig jutottunk, és nemhogy eloszlott volna, inkább nőtt az értetlenségünk:

hvg.hu: Mi az oka, hogy még mindig nincs nyitva a Széchenyi utcai iroda, noha szeptember óta bérli már a képviselő úr?

képviselői titkár: Az iroda az felújítás alatt áll, de egyébként már készülőben van..

hvg.hu. Szeptember óta?

képviselői titkár: Hát folyamatosan érkeznek az irodaszerek, de a képviselő úr közleményén túl mást nem tudok mondani.

hvg.hu: De hogyan tart fogadóórát, hogyha még nincsen kész a felújítás?


képviselői titkár Hát…, hogy mondjam önnek, folyamatos felújítás alatt van az iroda. A funkcióját egyébként el tudja látni, ennél többet nem tudok mondani. A közleményt tudom ajánlani még egyszer.

hvg.hu: De a szomszédban azt mondták, hogy még sosem látták ott a képviselő urat.

képviselői titkár: Nem, ne haragudjon, nem tudok önnek ezzel kapcsolatban felvilágosítást adni.

Az asszisztens felújításra hivatkozó magyarázata amúgy annak fényében különösen érdekes, hogy a lapunk birtokába jutott bérleti szerződés IV., a bérlő és a képviselő kötelezettségeit rögzítő pontjában egyértelműen benne áll, hogy „a Bérlő, illetve a Képviselő a bérleményben átalakításokat, felújítást és korszerűsítési munkálatokat nem végezhet".

A képviselő titkára kérdésünkre egyébként azt sem tudta megmondani, hogy mikor volt legutóbb és mikor lesz legközelebb fogadóórája Hubay Györgynek, csak annyit mondott, hogy „ez változó”, és hogy az önkormányzat lapjában, a Miskolci Naplóban szokták az időpontokat közzétenni. Kíváncsiságból végignéztük a Miskolci Napló összes számát, több mint két hónapra visszamenően, de Hubay György fogadóórájáról csak egyetlen számban tettek említést: a november 17-iben, amely két nappal azután jelent meg, hogy a politikusról megírtuk, hogy nem tart fogadóórákat. A 2018. november 19-ére meghirdetett esemény helyszínéül pedig nem is a Széchenyi utcai helyiséget adták meg, hanem egy általános iskolát.

Képviselői iroda=pártiroda?

További furcsaság, hogy amikor a Fidesz honlapjának szervezeti keresőjében próbáltuk leellenőrizni, hogy hol lehet megtalálni Hubay Györgyöt, meglepetésre az alábbi információkat találtuk:A Széchenyi utcai címen eszerint tehát a Fidesz Borsod megye 2-es választókerületi irodája működik, amely ráadásul nem is Hubay Györgyhöz, hanem – logikusan – a választókerületi elnökhöz, Kriza Ákos fideszes miskolci polgármesterhez van rendelve. Lefordítva: Hubay György képviselői keretének terhére – közpénzből – egy párt, a Fidesz helyi irodája működik/ működne/ fog működni.

Pedig a bérleti szerződésben már idézett, átalakítási tilalmat rögzítő passzus mellett az is szerepel, hogy a bérlő a bérleményt nem adhatja tovább, és a képviselő munkáját segítő személyzet kivételével oda más személyeket befogadni nem jogosult. Ezt azonban aligha fogja épp a fideszes önkormányzat cége ellenőrizni, másrészt eldönteni is csaknem lehetetlen, hogy a képviselőknek járó alkalmazotti keretből foglalkoztatott munkatárs(ak) Hubay György, vagy a Fidesz munkáját segítik-e. (A Fidesz képviselőinek papíron – ahogy korábbi cikkünkben is írtuk – egyetlen munkatársuk sincs, mert egységesen lemondtak erről a frakcióvezető javára. Kocsis Máté neve alatt papíron így összesen 494 alkalmazottat tart nyilván a rendszer, a félezrednyi asszisztens a gyakorlatban azonban nyilván nem az ő munkáját segíti, hanem visszaosztották őket a képviselők között. Az viszont, hogy ott milyen – a képviselőihez tartozó, vagy pártmunkát – végeznek-e, gyakorlailag kimutathatatlan.)

Amikor egyébként az említett választókerületi iroda telefonszámon választóként „reklamáltunk”, hogy a Széchenyi utcai címen semmilyen működésre utaló jelet nem találtunk, a hallhatóan zavarban lévő munkatárs is azzal magyarázta a helyzetet, hogy „folyamatban volt egy kisebb átalakítás”.

Jut is, marad is?

De az „iroda” körüli érdekességek ezzel még mindig nem értek véget: novemberi cikkünk megjelenése után részben ugyanis arra hivatkozva kért helyreigazítást a képviselő, hogy az általunk említett 496 ezer forintos díjban a rezsi költsége is benne van, a „csupasz” bérleti díj valójában „csak” 398 ezer forint. Arra viszont már nem szolgált magyarázattal, hogy hogyan lehet 100 ezer forintos rezsije egy olyan helyiségnek, amelyben nincs ott – így nem használ például sem áramot, sem vizet – senki, és még csak nem is távfűtéses, vagyis fixen magas fűtési költsége sincs.

A kihasználatlan hónapokat figyelembe véve viszont megállapítható, hogy az Országgyűlés Hivatala szeptember óta közel két és fél millió forintot fizetett ki a semmire, a bérbeadó Miskolc Holdingnak viszont már csak a megspórolt rezsiköltségből tisztes bevétele keletkezhetett.


A 2014–18 között a miskolci önkormányzati képviselőként is dolgozó Hubay György egyébként még tavaly májusi parlamenti nyitó vagyonbevallásában is a Miskolc Holdingot jelölte meg munkahelyként, korábbi, városi képviselőként tett bevallásából pedig az is kiderült, hogy a cégtől havi 300 ezer forintot kapott a „munkavállaló” leírással definiált munkakörben. A vállalat működésére rálátó forrásaink szerint a politikus "önkormányzati referens" beosztásban szerepelt a nyilvántartásban, de a fideszes polgármester, Kriza Ákos emberének tartott politikust nem sokszor látták a vagyonkezelő épületében.
Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A kormány szerint kizárt hogy róluk is botrányos felvételek kerüljenek elő!
Külföld is ezen röhög: Orbánék hatalmas győzelemről beszélnek! - oszd meg Te is
Azt hitte megússza: a kizárás előtti nap Orbán levelet írt, melyben elfogadta a feltételeket!
Hírhez tartozó kép:
A kormány szerint kizárt hogy róluk is botrányos felvételek kerüljenek elő!
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Kiabálnak, koldulnak, maguk alá vizelnek a hajléktalanok!
Ez a tolvaj kapta ki a telefont az utas kezéből a buszon! + videó
Afrikai újságban reklámozza a magyar kormány a letelepedési kötvényt!
Elégedetlenek a fizetéssel a külföldi vendégmunkások Magyarországon!
Milliárdokat kér vissza az unió a szabálytalan közbeszerzések miatt!
Szeretlek: itt a hős légiutaskísérő utolsó SMS-e halála előtt!
Ingyen Viagrát osztogat a polgármester, hogy a faluban egyre több gyerek szülessen!
Palik vezeti a választási műsort a TV2-n!- Egy fontos verseny, egy fontos választás!
Durván odaszóltak Orbán Ráhelnek: milyen érzés lopni? - nézd meg a reakciót!
Mészáros 6 milliárd forintnyi állami tenderben volt győztes csak májusban!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
A magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez!
Aggasztó a helyzet az Antarktiszon: hatalmas területen vált instabillá a jég!
Borsodban ázsiaiak meg akarták enni a kölyökkutyákat - korábban is ettek kutyákból!
Rendőrautót előzött ez a skodás, hiba volt, ugrott a jogsija!
Hirtelen lezárták a nyomozást Semjén Zsolt ellen!
Vajna Timinek üzent elhunyt férje!
Mentőt kellett hívni a TV2 munkatársához!
Jelenleg is lángol a békéscsabai malom!
Az EU-nak elege van a magyar közbeszerzésekből, vaskos büntetés jön!
Beismerte bűnösségét a Fideszes vállalkozó: megúszta a börtönt!
Kijátszható a választási rendszer: ezekre kell figyelni!
Orbán elsöprő győzelmét mutatják az első felmérések!
Zaklatták az iskolában, ezért öngyilkos lett a 16 éves tini!
Reméljük nem felénk tart a Németországban tomboló vihar!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Diák csíny: vascsővel verték agyon a magyar nyugdíjast a gyerekek!
VV botrány: sírva tett vallomást az emberrablással megvádolt magyar győztes!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Több mint 10 milliót kérnek a lakásukért a Hős utcai lakók!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Ma este 21 órától EP-választási vita közvetítése élőben nálunk!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Közel 300%-kal nőttek a képviselői fizetések!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Orbán gépe biztonságban megérkezett Washingtonba!
Hihetetlen: 31 fok van az északi sarkkörnél!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Leleplező videó: így kerül Orbánhoz Mészáros pénze!
Váratlanul fiatalon meghalt a férfi, aki a Quaestor-ügyben nyomozott!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
A Fidesz szerint Soros György áll az Orbánt kritizáló amerikaiak mögött!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Káosz Budapesten a futóverseny miatt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva