thepost / Magyarország / Budapest / 2019.05.23
THE POST
           
23
Durván rászóltak Orbánra: ha nem ért a finom fenyegetésből, akkor kemény szankciók jönnek!
Ez is érdekelhet:
Most már biztos: haláláig hatalmon maradhat Putyin!
Belehalt sérüléseibe a fának hajtó magyar férfi!
Újabb iskolabotrány: Iskolatársai verték össze ezt a kislányt! - megállíthatatlan az iskolai agresszió hazánkban!
Szintet lépett és stílust váltott Amerika – az eddigi, szinte megszokott kritikák helyett új jelzés érkezett: az orosz–kínai geopolitikai nyomulások aggasztják Washingtont, ha Magyarországra gondol. Erről azonban szokatlanul keményen fogalmazott az amerikai külügyminiszter, mézesmadzagnak viszont megállapodtak védelmi kérdésekben. És lehet, hogy a Gripeneket is amerikai gépekre cseréljük. Lassan összeállnak a Pompeo-látogatás részletei.

Újra meglepetést okozhat Orbán Viktor miniszterelnök: amerikai vadászgépek válthatják a svéd Gripeneket. Megbízható forrásaink szerint az értesülés “ipari pletykánál” több, de “szerződéstervezetnél” kevesebb, mindenesetre elmondásuk szerint a váltás szóba került az amerikai külügyminiszter látogatást előkészítő tárgyalásokon – ahogy hivatalosan mondani szokták: az adminisztráció már egyeztet róla.

Azt nem tudták megmondani, hogy a hat év múlva esedékes csere téma volt-e a két külügyminiszter találkozóján, esetleg Orbán Viktor dolgozószobájában, de az biztos, hogy az F16-osnál újabb és jóval drágább vadászgépek jöhetnek szóba. Ilyen forgatókönyvről hétfőn a 24.hu is írt, ezt hivatalosan nem erősítették meg. (Szlovákia egyébként két hónapja vásárolt 14 darab új F-16 Block 70/72-os típusú vadászrepülőgépet az amerikai Lockheed Martin fegyvergyártól.)

A korrupció árnyéka

Orbán Viktor 2001-ben már okozott meglepetést: a kormány ugyanis váratlanul a svéd Gripenek vásárlása mellett döntött, holott a Honvédelmi Minisztérium szakértői az amerikai F-16-osok mellett érveltek.

Nagyon erős volt a lobbi – ehhez kötődik a Lockheed Martin-botrány is, mikor fideszes képviselők “szenátorként” feltüntetve magukat azt kérték amerikai szenátoroktól, hogy a vadászgépet gyártó cég egyik vezetője legyen a budapesti nagykövet. A levelet Selmeczi Gabriella államtitkár is aláírta, ám miután kiderült, hogy akkori barátja a Lockheed Martin lobbistája, lemondott posztjáról.

Bár a hivatalos verzió szerint a svéd Gripen olcsóbb és jobb is volt, mint a felkínált amerikai gépek, a beszerzés ügyében később erősen tartotta magát a korrupció gyanúja. Több mint 10 éve amerikai és svéd lapok írtak arról, hogy a BAE Systems több millió dollárt fizetett magyarországi pártoknak, így lett befutó.

Orbán viszont 2007-ben azzal érvelt, nem az ő döntésük volt korrupciógyanús, hanem a Medgyessy-kormány 2003-as szerződésmódosítása. A Gyurcsány-kormány Gripen-bizottsága 2007-es jelentése szerint közbeszerzési eljárás nélkül szerezték be a gépeket, amely ellentétes volt egy országgyűlési határozattal is. Az évekig tartó nemzetközi nyomozásban a magyar szálat nem sikerült bizonyítani, a Gripen-lobbista osztrák Alfons Mensdorff-Poully-t 2015-ben hűtlen kezelésért ítélték el első fokon,

a vadászgép-beszerzéshez köthető korrupciós vádak alól viszont felmentették.

A lízingszerződéshez 2016-ban az Orbán-kormány is hozzányúlt, a szerződés 2026-ban jár le, ekkor lehetne megvenni a svéd gépeket.

Norvég rakétavédelmi rendszerünk lesz, amerikai rakétákkal
Névtelenséget kérő forrásunk szerint közel van a megállapodás a kecskeméti és pápai repülőbázis felújításáról is, amelyre korábban az amerikai kongresszus megszavazott 55 millió dollárt – átszámítva 1,5 milliárd forintot. Az ügy viszont nem haladt, pár hónapja panaszkodott is a frissen kinevezett amerikai nagykövet, David Cornstein a Szombatnak adott interjúban. Mint fogalmazott: nem gondolta, hogy ilyen nehéz elkölteni 55 millió dollárt. “Néha ügyvédeket kell bevonni, akik bonyolítják a dolgokat, aztán ott van mindkét ország honvédelmi minisztériuma, a végrehajtó és a törvényhozó ág, egyszóval az állami szektor komplikációi.” Nem fejtette ki, miért akad az ügy, mindenesetre ennek megoldását tekintette az egyik legfontosabb feladatának.

Mike Pompeo és Szijjártó Péter külügyminiszterek hétfői sajtótájékoztatóján végül hivatalosan két dolgot jelentettek be:

megállapodtak egy közép-hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzéséről
megújítják az 1997-ben kötött védelmi megállapodást.
Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a litvánok által is megvásárolt NASAMS II lehet a megállapodásban említett légvédelmi rendszer, amelyet amerikai AMRAAM rakétákkal szerelnek fel.

A rakéták hatótávolságáról nincs információja, de hangsúlyozza, az ilyen légvédelmi rakétákat repülők ellen szokták bevetni. A költsége nem ismert, a litvánok két ütegért tavaly decemberben 110 millió eurót fizettek a 2021-ben telepítendő rendszerért.

Tálas azt mondja, az amerikai külügyminiszterrel kötött megállapodásból nem látszik, hogy Magyarország további védelmi képességekre törekedne, pusztán a meglévőket cseréli le korszerűbbekre, éppen ezért ez nem fogja befolyásolni a magyar–orosz viszonyt.

A magyar hadsereg modernizálását beárazták az oroszok, és amíg nem olyan rakétákról van szó, amellyel adott esetben őket is lehetne támadni, nem izgatják magukat.

Márpedig eddig egyedül az Airbus katonai szállítógépeket lehe

t új képességként említeni.

Ami a védelmi megállapodást illeti, ennek két kényes pontja volt: az amerikai katonákat csak amerikai bíróság elé lehessen állítani, illetve a katonák és eszközök szabad mozgása. Hivatalosan itt sem ismertek a részletek, de Tálas szerint sikerült kompromisszumot kötni. Névtelenséget kérő informátorunk azt mondta, sikerült például jogi megoldást találni arra, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal parlamenti döntés az amerikai csapatok mozgásához. A Pompeo–Szijjártó-megállapodásról jövő héten tárgyal, illetve dönt a Honvédelmi bizottság.

Nyet!

Az amerikai külügyminiszter előre közölt kívánságlistával érkezett Budapestre, a biztonsági együttműködés és a NATO elrettentő erejének (rakétavédelem) erősítésén és az energiaellátás diverzifikálásán túl

az orosz terjeszkedés elleni fellépés

is a listán szerepelt.

Pompeo azzal a lendülettel jött, hogy “visszaveszi” a régiót Putyintól. A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter szerint az amerikai diplomácia irányítója szokatlanul kemény kritikákat és elvárásokat fogalmazott meg.

A külügyminiszter sürgette Ukrajna támogatását, majd azt mondta, “nem engedhetjük, hogy Putyin éket verjen barátaink és a NATO közé.” A rezzenéstelen arccal álló Szijjártó Péter mellett arról beszélt, Oroszország “soha nem lesz barátja a kisebb nemzetek szabadságának és önállóságának”, majd azzal folytatta, Kínával a “kézfogás” olyan kötöttségekkel jár, ami után Magyarország politikailag és gazdaságilag adós marad.

A látogatás előtti háttérbeszélgetéseken ennél is keményebb volt az amerikai külügyminisztérium két vezető tisztségviselője, akik azt mondták, „a magyarországi korrupció megágyazott az orosz és kínai nyomulásnak”.

Pompeo hétfőn kvázi bejelentette Amerika "visszatérését" is. Közölte, elfogadhatatlan, hogy az USA az utóbbi időben túl sokat hiányzott Közép-Európából, így vetélytársaik betöltötték az űrt. Innentől viszont eltökéltebbek abban, hogy

pozitív befolyással éljenek a régióban.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő ezek után úgy vélte, Amerika most leginkább a fake news, a cyberbiztonság és az ország ezekkel szembeni ellenálló képessége, illetve a gazdaság miatt aggódik, az pedig rendkívül kellemetlen Trumpnak, hogy az oroszok sok mindenben – nem egyszer sikerrel – megpróbálják megosztani az EU-t és Amerikát. Kulcskérdés, hogy Moszkva ne juthasson hozzá bizalmas információkhoz, ne szerezzen túl nagy befolyást a szövetséges országokban. Nemcsak nálunk, hanem egész Közép- és Kelet-Európában nyomulnak ugyanis az orosz hírszerzők.

Elmozdult a nézőpont

Krekó Péter szerint nagyon fontos változás, hogy az amerikaiak fókusza áttevődött az orosz–kínai geopolitikai befolyásra. A State Department nyilvánvalóvá tette, hogy jobban érti, miként függ össze a jogállamiság lebontása, az orosz–kínai orientáció és a korrupció. Pompeo szerinte azt üzente,

látjuk, mi történik itt.

Bár a külügyminiszteri sajtótájékoztatón a jogállamiság nem igazán volt terítéken, Krekó szerint Pompeo a látogatása alatt hangsúlyosan kezelte a civilek, a szólásszabadság és a demokrácia ügyét, ennek részeként találkozott a kormány által sorosistának bélyegzett jogvédő és korrupcióellenes szervezetekkel.

Tálas Péter azt mondja, Magyarországnak ma nem az amerikai, hanem az uniós kapcsolatok jelentik a prioritást. „Nem kell szerelmesnek lenni” a két országnak egymásba. Amerikának stratégiailag Lengyelország fontosabb, a balti államok rohannak a karjaikba, „mi meg szeretnénk a nagyhatalmak közötti manőverezést folytatni”.

Krekó szerint az amerikaiak most még gesztusokat tesznek – Orbán eladhatja, hogy javult a kapcsolat az USA-val –, de ez nincs ingyen. Ha az amerikaiak kérései nem teljesülnek, a viszony jelentősen romolhat, szankciókig fajulhat az ügy.

A Fidesz örül

A Fidesz mindenesetre nagyon pozitívan látja a helyzetet, Kovács Zoltán államtitkár történelminek nevezte a találkozót, Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke pedig a hvg.hu-nak azt mondta, “megtört a jég”, ez a találkozó mindent megváltoztatott, az elmúlt napok azt bizonyítják, hogy az országot ért támadásoknak nincs alapjuk.

Nem mi jelentjük a veszélyt az unióra, illetve nem csak mi tartunk gazdasági és politikai kapcsolatot Oroszországgal és Kínával.

Krekó szerint csak pár hónap múlva lehet megmondani a találkozó tényleges sikerét, ha Pompeo üzeneteit nem hallja meg a kormány, “magasabb szintről jöhetnek sokkal erősebb jelzések”.

A Political Capital szerint az Orbán-kormány a nyomásgyakorlás hatására sem lesz hajlandó átgondolni a viszonyát Moszkvához és Pekinghez, Krekó pedig azt mondja, Amerika visszatérése ellenreakciókat válthat ki, a kormány innentől a Brüsszellel szemben hangoztatott szuverenista retorikát hangosabban mondhatja az amerikai adminisztrációval szemben.

Oszd meg, hogy minél több emberhez eljusson! - köszönjük >>
Ez is érdekelhet:
A kormány szerint kizárt hogy róluk is botrányos felvételek kerüljenek elő!
Külföld is ezen röhög: Orbánék hatalmas győzelemről beszélnek! - oszd meg Te is
Azt hitte megússza: a kizárás előtti nap Orbán levelet írt, melyben elfogadta a feltételeket!
Hírhez tartozó kép:
A kormány szerint kizárt hogy róluk is botrányos felvételek kerüljenek elő!
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Keményebb kérdések a kerítésnél: miért nem lőnek a behatolókra?
Kiabálnak, koldulnak, maguk alá vizelnek a hajléktalanok!
Ez a tolvaj kapta ki a telefont az utas kezéből a buszon! + videó
Afrikai újságban reklámozza a magyar kormány a letelepedési kötvényt!
Elégedetlenek a fizetéssel a külföldi vendégmunkások Magyarországon!
Milliárdokat kér vissza az unió a szabálytalan közbeszerzések miatt!
Szeretlek: itt a hős légiutaskísérő utolsó SMS-e halála előtt!
Ingyen Viagrát osztogat a polgármester, hogy a faluban egyre több gyerek szülessen!
Palik vezeti a választási műsort a TV2-n!- Egy fontos verseny, egy fontos választás!
Durván odaszóltak Orbán Ráhelnek: milyen érzés lopni? - nézd meg a reakciót!
Mészáros 6 milliárd forintnyi állami tenderben volt győztes csak májusban!
Halálos balesetet fotózott a magyar férfi, a német rendőr kioktatta miatta! + videó
A magyarok többsége szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez!
Aggasztó a helyzet az Antarktiszon: hatalmas területen vált instabillá a jég!
Borsodban ázsiaiak meg akarták enni a kölyökkutyákat - korábban is ettek kutyákból!
Rendőrautót előzött ez a skodás, hiba volt, ugrott a jogsija!
Hirtelen lezárták a nyomozást Semjén Zsolt ellen!
Vajna Timinek üzent elhunyt férje!
Mentőt kellett hívni a TV2 munkatársához!
Jelenleg is lángol a békéscsabai malom!
Az EU-nak elege van a magyar közbeszerzésekből, vaskos büntetés jön!
Beismerte bűnösségét a Fideszes vállalkozó: megúszta a börtönt!
Kijátszható a választási rendszer: ezekre kell figyelni!
Orbán elsöprő győzelmét mutatják az első felmérések!
Zaklatták az iskolában, ezért öngyilkos lett a 16 éves tini!
Reméljük nem felénk tart a Németországban tomboló vihar!
A magyarok még nem akarnak euróval fizetni!
Végstádiumú rákos beteget lakoltatnak ki Pécsen!
Több mint 5000-en kérik a kormányt, hogy akadályozza meg a törökszentmiklósi demonstrációt!
Diák csíny: vascsővel verték agyon a magyar nyugdíjast a gyerekek!
VV botrány: sírva tett vallomást az emberrablással megvádolt magyar győztes!
Milliós gyerektartásra kötelezték Pécsi Ildikó fiát
Újra nő az üzemanyagok ára
Ingyen tűzifát oszt a kormány a lakosságnak
Halálra éheztették 9 hónapos kislányukat
Rossz hír Magyarországnak: Menekültek százezreit küldhetik vissza a németek
Mészáros: Jó könnyen pénzt szerezni, de szeretünk megdolgozni érte!
Óriási bukás: több száz elektromos autó rohad ezen az autótelepen!
Ma van a méhek világnapja, Ők az élet nektárjai!
Ellepte az internetet az Orbánékról készített gúnyképek sokasága!
A legszegényebb régióban Orbánra szavaznak - tegnap sonkát osztottak!
Előkerült Orbán Gáspár élő bejelentkezése!
Vénykötelessé tesznek több fájdalomcsillapítót!
Nem jelenti fel a támadóját Schwarzenegger!
Segíts egy megosztással: elhunyt a 38 éves anya, hat gyermek várta haza!
Magyar pénzből fejlesztené a horvát focit Mészáros Lőrinc!
Újabb külföldi halál karavánt fotóztak itthon! - a hatóság tehetetlen!
Segíts egy megosztással a kórházban hagyott ikreknek!
Megbukott osztrák kormány: olyan médiahálózatot szeretnék, amilyen Orbánnak van!
Nem először vertek meg postást Magyarországon!
Inkább megyek a börtönbe, mint haza az asszonyhoz! - teljesen megőrült ez a 70 éves férfi!
Karcolás nélkül megúszta a ketté szakadt Audi tulaja!
Rettegnek a romák a politikai erődemonstrációtól Törökszentmiklóson!
Egyből ugrott a jogsija, mert majdnem elütött két kisgyereket! + videó
Meghalt a járókeretes férfi, akit egy fiatal nő lelökött a buszról!
Mészáros interjú: Nagyon régen szereltem utoljára gázt!
Két lakcímkártyával szavaznak majd Orbánra ezek a határon túli magyarok!
Kilakoltatások: rendkívüli ülést tartanak, de a Fidesz nem vesz részt rajta!
Mészáros cégei mínuszban zártak a tőzsdén az USA szankciók miatt!
Orbán bizakodó: Jó ország ez, csak rendbe kell tenni!
Apu képben van: másik gyereket vitt haza az óvodából a kislánya helyett!
Tiborcz egy közel 50 milliós luxus terepjáróval lepte meg magát!
Fegyverkezik a kormány: 5 milliárd a keret!
Szolnoki százmilliós lefoglalás! Lecsapott a TEK!
Horror Ózdon: kivégezte gyerekeit egy késsel a családfő!
Az EU visszavágott: Orbán képe is plakátra került!
Jogsi nélkül vezetett, majd elbújt egy bokorban amikor jöttek a zsaruk!
Kiderült Trump miért nem osztotta ki Orbánt!
A bérek alacsony szinten tartásával próbálja Magyarországra csábítani a befektetőket a kormány!
Tiborczé lett ami az önkormányzatnak nem kellett! - közel 400 milliós üzlet!
Óriási bukta: az EU-nak is azt javasolták, hogy zárolja Mészáros vagyonát!
Melegítő és trottyos gatya: milliárdos segítséget kap a kormány divat!
Trump átvágta Orbánt: a találkozó után szankciókat indított ellene!
Mészáros a barátival koccintott a sikerre!
Mészáros lett az ország legnagyobb földesura!
Ha Orbán nem hátrál, akkor a befektetők elfordulnak Magyarországtól!
Jövőre sem kap segítséget az egészségügy!
Több mint 10 milliót kérnek a lakásukért a Hős utcai lakók!
A hét híre: Tóth Gabi levideózta ahogy eszik!
Kutyusával együtt tűnt el ez a budapesti vállalkozó!
Leállt a kecskeméti Mercedes gyár építése!
Kártérítési per: belehalt az agyhártya gyulladásba a kétéves Máté!
A fideszes polgármester földjei pont ott vannak ahol az új ipari park lesz!
Ma este 21 órától EP-választási vita közvetítése élőben nálunk!
Szijjártó nagyon csúnyán beégett a CNN-nek adott élő interjúban! - kínos videó
Vagyonbefagyasztást indít az USA Mészáros Lőrinccel szemben!
Videóra vették ahogy a biztonsági őr agyba-főbe veri ezt a magyar férfit!
Politikai csavar: pert vesztett Mészáros Lőrinc!
Több mint 3 milliárdért vásároltak festményt Orbánék!
Csúcstalálkozóként emlegeti Orbán az amerikai útját!
Washington botrány: beutazási tilalom Mészáros Lőrinccel szemben!
Időjárás: zápor, zivatar, országos figyelmeztetés!
Akár 100 év börtönt is kaphatnak azok az orvosok akik abortuszt hajtanak végre!
Orbán halálát kívánta ez a professzornő! - a Fideszesek kiborultak!
Orbán: az elmúlt 100 évben aligha voltunk mi ilyen jó bőrben!
Rálőttek egy képviselőre: a kamerák mindent felvettek!
Képviselői bért szeretnének az orvosok!
A gyerekek a forró autóban várakoztak, amíg anyuci cipőt próbálgatott!
Mindenhol csökkent, csak hazánkban nőtt a daganatos megbetegedések száma!
Halálos előzés: életét vesztette a BMW sofőrje!
Amerika lefoglalt egy észak-koreai hajót!
Mentősökre támadt ez a részeg férfi!
Szó szerint berepült a célba ez a gátfutó!
Kiderült az EU hogyan becézi Orbánt a háta mögött!
Bajban az autóipar, megszorításokat terveznek hazánkban is!
Fidesz: folyamatosan építjük, felújítjuk és fejlesztjük a kórházakat!
Ismeretlen tettesek átírták a Fidesz plakátjait!
Bombákat készített a kaposvári férfi: a TEK lecsapott rá!
A hangok mondták a gödi láncfűrészes férfinak, hogy ölje meg az ikertestvérét!
Amerikába tartó hajókat robbantottak fel!
Nem fogod elhinni mit találtak a Mariana-árok legmélyén!
Időjárás: bőrig ázunk a következő 3 napban!
Kitolatott a szervizből, egyenesen a folyóba! + videó
Segíts egy megosztással: nyom nélkül eltűnt ez a kislány!
Közel 300%-kal nőttek a képviselői fizetések!
Ha sz*r kerül a palacsintába, az egész Fidesz-vezérkar el fog tűnni az országból!
Döbbenet Pesten: az utcán vizelte le az autót ez az igénytelen férfi!
Eldurvult iskolai vita: fejszével támadt a többieknek ez a tini!
Betört egy házba, játszott a kutyával, elmosogatott majd lelépett!
Segíts megtalálni ezt a férfit! - Követte és fogdosta áldozatát!
Nem sikerült újraéleszteni a 7 éves kisfiút, az édesapát őrizetbe vették!
Óriási döglött patkányt találtak Pesten!
Mentőhelikopter szállt le a dorogi óvodánál!
Orbán gépe biztonságban megérkezett Washingtonba!
Hihetetlen: 31 fok van az északi sarkkörnél!
Koponyacsonttörés egy általános iskolai vita közben Ózdon!
Leleplező videó: így kerül Orbánhoz Mészáros pénze!
Váratlanul fiatalon meghalt a férfi, aki a Quaestor-ügyben nyomozott!
Rejtett kamerás felvétel: szembesítik a pedofil papokat áldozataikkal!
Teherautó gázolta el a 62 éves szombathelyi nőt!
Kisvárda: a szülőknek kell összedobni a pénzt az iskola felújítására!
A vihar miatt megbénult a vonatközlekedés is!
Öngyilkos lett a férfi, mert a kutyusát elaltatták a hatóságok!
A Fidesz szerint Soros György áll az Orbánt kritizáló amerikaiak mögött!
Deutsch megint üzent Brüsszelnek: a bevándorlást meg kell állítani!
Stratégiát váltott Orbán: egyre többet pózol gyerekekkel!
A kormány hazudott, Brüsszel nem támadja a babaváró támogatást!
Káosz Budapesten a futóverseny miatt!
Hazudott a francia tanár a terroristákról, saját magát vágta meg
Terrorellenes Iszlám-szövetség alakult az ISIS ellen
Tengerbe fulladt az egész családja, mindenkit maradásra buzdít Szíriában
Ismét tömegverekedések és gyújtogatások voltak Németországban
Eltiltja-e gyermekét Liptai Claudia Gesztesitől?
THE POST
Amit látsz, az a hír, amit tudsz, az a háttér, amit érzel, az a vélemény!
COPYRIGHT © 2019. minden jog fenntartva